Miért tegyen IELTS vizsgát?

Ha ön nem európai uniós állampolgár és vízumkérelmet adott be az Egyesült Királyságba költözés vagy tanulás céljából, itt van egy IELTS teszt az ön számára

 

Az IELTS a világ legnépszerűbb angol nyelvű tesztje. Több mint 2 millió IELTS vizsgázó teszi le ezt a tesztet évente.

Az IELTS angol nyelvvizsga ajtókat nyit - segít a világon bárhol élni, tanulni és dolgozni. Világszerte több mint 8000 szervezet fogadja el az IELTS vizsgát, beleértve kormányzati, tudományos és munkáltatói szervezeteket is. Sőt mi több, IELTS az egyetlen olyan angol nyelvű vizsga, amelyet bevándorlás céljából minden ország elfogad.

Az IELTS teszt célja, hogy segítsen az angol nyelv használatában amennyiben külföldön szeretne élni vagy tanulni. Kevesebb, mint három óra alatt felméri a teljes angol nyelvtudását (hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és a beszéd).

Az angol nyelvű társalgási készségének leghatékonyabb tesztelési módja a személyes beszélgetés egy vizsgáztatóval. Az IELTS a legszélesebb körben elfogadott angol nyelvi teszt, ahol az angol nyelvi kommunikációs készség értékelésének módja egy vizsgázó és egy vizsgáztató szemtől-szembeni barátságos párbeszéde.

A vizsgát nyelvi felmérés szakértők fejlesztették, éppen ezért szerte a világon nagy elismerésnek örvend. Ha az IELTS nyelvvizsgát választja, biztos lehet benne, hogy egy igazságos és megbízható értékelést kap az angol nyelvtudásáról.

Miért válassza a British Council IELTS vizsgáját?

A British Council több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik az angol tanítás és tesztelés terén. Több mint 130 ország lakóinak segítettünk angol nyelvű képesítést szerezni, ezáltal segítve nekik abban, hogy a lehető legjobb esélyekkel induljanak az életben. Ez bizony nem kevés tapasztalat, és arra garancia, hogy ha nálunk tesz egy nyelvvizsgát, akkor biztos lehet benne, hogy jó kezekben van.

Íme néhány ok, amiért emberek milliói választották a British Council IELTS angol nyelvvizsgáját:

 • Szakértői háttér: videók, könyvek és online interaktív kurzusok segítik a legjobb felkészülést, hogy sikeres vizsgát tegyen.
 • Ingyenes anyagok: Road to IELTS a British Council népszerű online felkészítő kurzusa. Miután regisztrál egy IELTS tesztre nálunk, egy 30 órás képzéshez kap ingyenes hozzáférést. 2015. május 11-én indul új ingyenes online felkészítő Understanding IELTS című MOOC-tanfolyamunk is - kerüljön közelebb álmai pontszámához!
 • Kényelmes időpontok és kellemes helyszínek: több mint 500 helyszínen rendezünk vizsgát  több mint 100 országban. Ez azt jelenti, hogy rengeteg lehetőség közül választhat, hogy hol és mikor szeretne vizsgázni.
 • Könnyű jelentkezés: online tudja lefoglalni az IELTS tesztjét és rugalmas fizetési lehetőségeket vehet igénybe.
 • Gyors eredmény: garantáljuk, hogy mindössze 13 nappal az angol nyelvvizsgája után online megtekintheti az eredményét.
 • Különleges vizsgakörülmények megváltozott képességű vizsgázóink számára: annak érdekében, hogy minden IELTS vizsgázó nyelvi képességeit igazságosan és objektíven lehessen értékelni, az IELTS vizsgarendszer átfogó szolgáltatást biztosít azok számára, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, hallássérültek vagy vizuális nehézségekkel élnek. Tudjon meg többet arról, hogy milyen esetekben tudunk speciális vizsgakörülményeket biztosítani. Minden esetben egy 2 évnél nem régebbi hivatalos orvosi igazolást kell mellékelni a kéréshez.

Jelentkezés

Gyorsan és könnyedén tud jelentkezni az IELTS angol nyelvvizsgára az online regisztrációs oldalunkon keresztül.

Jelentkezéshez kövesse az alábbi lépéseket:

1. Olvassa el az "Information for Candidates" angol nyelvű információs füzetet

Töltse le és olvassa el az Information for Candidates (angol, PDF, 934 kb) füzetet, hogy tájékozódjon a vizsga formátumáról, a kérdés típusokról és a vizsga eredményéről.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az IELTS nem ajánlott 16 évnél fiatalabbak számára.

2. Döntse el a kétféle IELTS vizsga közül melyikre van szüksége

Az IELTS angol nyelvvizsgán belül két modul választható:

 • "Academic" modul
 • "General Training" modul

A helyes modul kiválasztásához, kérem olvassa el az angol nyelvű rövid tájékoztatót.

3. IELTS nyelvvizsga időpontok

IELTS teszteken korlátozott számban tudunk helyet biztosítani a jelentkezők számára. Annak érdekében, hogy a helye biztosított legyen egy adott időpontban, azt tanácsoljuk, hogy legalább két hónappal a vizsga előtt jelentkezzen. Használja az Online Regisztrációs Rendszerünket, hogy megtudja, pontosan hány helyünk áll rendelkezésre egy adott vizsgaidőpontra.

Felhívjuk figyelmét, hogy a hallás utáni szövegértés, olvasás és írás ugyanazon a napon zajlik ebben a sorrendben, szünet nélkül. A szóbeli nyelvvizsga lehet az írásbeli vizsgákkal azonos napon illetve egy héttel korábban vagy később. Emailben értesítjük a szóbelije pontos dátumáról és helyszínéről körülbelül egy héttel a vizsga előtt. A szóbeli beosztás véglegesítése előtt, lehetőséget biztosítunk az önnek megfelelő szóbeli időpont kiválasztására.

4. Jelentkezzen online

Használja az Online Regisztrációs Rendszert, hogy vizsgaidőpontot foglaljon.

Bizonyosodjon meg arról, hogy el tudja küldeni az 5. pontban felsorolt dokumentumokat, és be tudja fizetni a vizsgadíjat a 6. pontban felsorolt lehetőségek valamelyikével.

5. Szkennelje be és küldje el a dokumentumokat

Bizonyosodjon meg arról, hogy MINDEN alább felsorolt dokumentumot elküldött nekünk a jelentkezést követően:

 • egy jó minőségű szkennelt másolata az útlevelének vagy személyi igazolványának, amelyet bejelölt jelentkezéskor. A dokumentumnak érvényesnek kell lennie a vizsga napján, és csakis azzal a dokumentummal tud részt venni a vizsgán, amellyel jelentkezett online.
 • Ha nem európai állampolgár, a vízum szkennelt másolatát is el kell küldenie.
 • A 18 évnél fiatalabb vizsgázók jelentkezéskor beleegyező nyilatkozatot (lásd lap alján) kell küldeniük, melyet a szülő vagy gyám előzetesen aláírt.

6. Válassza ki a fizetési módot

Az IELTS angol nyelvvizsga díja 50.000 HUF 2015 áprilisig. 2015 április 1-től 52.500 HUF lesz. A vizsga előtt egy héttel jelentkezőknek 7.000 HUF késedelmi díjat kell fizetniük.  

Az alábbi lehetőségek közül választhat:

 • Online, rögtön az online jelentkezési lap kitöltése után (csak VISA vagy MASTERCARD-al lehet fizetni)
 • Banki átutalással, legkésőbb 5 nappal a jelentkezés után

Banki Adatok:

Bankszámlaszámunk: Citibank Zrt. 10800007-77237006-00000000

Bank címe: 1075 Budapest, Madách Imre út 13-14.

A KÖZLEMÉNY rovatba kérem írja be: nevét, vizsga időpontját, modult (pl. Zoltan Kovacs, IELTS 6 December 2014 AC (Academic) vagy GT (General Training)

Banki átutalás esetén, az utalást követően, legyen szíves elküldeni az utalási bizonylatot is a többi dokumentummal együtt.

Ne fizesse be a vizsgadíjat (online sem), ha számlát szeretne kapni róla! Fizetés után sajnos már nem áll módunkban számlát kiállítani.

Amennyiben számlát kér a vizsgadíjról, kérem még a befizetés előtt jelezze ezt nekünk az exams@britishcouncil.hu címen. Az emailben adja meg a címet, amire a számlát kéri, illetve ahová a számlát postázhatjuk. Addig is amíg megkapja a számlát és utalja a vizsgadíjat, a jelentkezését biztosítjuk az 5 napos befizetési határidőn túl is.

7. Véglegesítse a jelentkezését

Küldjön el emailben minden dokumentumot az 5. pontban felsoroltak szerint vagy postázza az alábbi címre:

British Council Examinations Centre
1075 Budapest
Madách Imre út 13-14. 
B. épület, 4. emelet

Minden dokumentumot legkésőbb 5 nappal a jelentkezés utánig kell eljuttatnia hozzánk. Amennyiben nem kapjuk meg a teljes dokumentum csomagot 5 nappal a jelentkezés után, a jelentkezését töröljük.

Nem fogadunk el hiányos jelentkezéseket, ezért bizonyosodjon meg arról, hogy minden szükséges információt és dokumentumot elküldött nekünk. Lehetőség szerint egy emailben küldje a jelentkezés véglegesítéséhez szükséges anyagokat.

8. Jelentkezés után

Miután jelentkezett és elküldött minden szükséges dokumentumot, az alábbi emaileket kell megkapnia:

 • Egy automatikus email, mely tartalmazza a Road to IELTS online felkészítő anyag hozzáférési kódját.
 • Egy email körülbelül két héttel a nyelvvizsga előtt, mely tartalmazza a vizsgája  pontos kezdési időpontját, helyszínét.

További információért kérem forduljon hozzánk

Speciális vizsgakörülmények

Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az IELTS vizsgázók nyelvi képességei igazságosan és objektíven legyenek értékelve. Éppen ezért az IELTS vizsgarendszer átfogó szolgáltatást biztosít azok számára, akik megváltozott képességekkel élnek. Igyekszünk segíteni bármilyen speciális vizsgakörülményekre is legyen szüksége, mint például tanulási nehézségek, hallássérülés, diszlexia vagy vizuális nehézségek.

Részletekért kérem írjon vagy hívjon minket legalább három hónappal a nyelvvizsga időpontja előtt.

Vizsgadíj visszatérítés

Az alábbi esetekben kérhet vizsgadíj visszatérítést: 

 • Ha 5 vagy annál több héttel a vizsga időpontja előtt törli a regisztrációját, akkor visszautaljuk a vizsga díját levonva a 7.000 forint adminisztrációs díjat.
 • Ha kevesebb mint 5 héttel a vizsga időpontja előtt mondja le az IELTS angol nyelvvizsgáját, csak akkor kérhet vizsgadíj visszatérítést, ha orvos igazolással tudja alátámasztani a lemondását. A kérelemhez töltse ki és juttassa el hozzánk a Vizsgadíj visszatérítés kérelmet  (PDF 1MB) az orvosi igazolással együtt legkésőbb a vizsgát követő 5. munkanapig.

Vizsgaidőpont megváltoztatása

Ha módosítani szeretné a jelentkezéskor megjelölt vizsgaidőpontját, legkésőbb öt héttel a nyelvvizsga előtt teheti ezt meg. Kérem töltse ki és juttassa el hozzánk a Vizsgaidőpont módosítás kérelmet  (PDF 1MB) a határidő lejárta előtt.

Felkészülés

Ha az IELTS tesztet a British Councilnál foglalja le, akkor kizárólagos hozzáférhetőséget biztosítunk számos tananyagokhoz - mindnek az a célja, hogy segítsen a lehető legmagasabb pontszám elérésében az IELTS teszt során.

1. British Council IELTS tanfolyamok

Ha úgy gondolja, hogy előnyös lenne egy szemtől szembeni felkészítés, választhat népszerű angol nyelvvizsga felkészítő tanfolyamaink közül. Angoltanfolyamainkon magasan képzett és az IELTS vizsgát mélyrehatóan ismerő nyelvtanáraink segítik a minél sikeresebb vizsgafelkészülést.

További részleteket illetve nyelvtanfolyamra való jelentkezést az IELTS felkészítő tanfolyamok oldalunkon talál.

2. "Road to IELTS" kurzus – 30 órás ingyenes online tananyag

A Road to IELTS ("Út az IELTS-hez") nevű felkészítő anyagot a British Council fejlesztette ki. Ez egy népszerű online forrás önállóan tanulók számára, mely segítségével az angol hallás utáni szövegértést, olvasást, írást és beszédet gyakorolhatják.

A Road to IELTS tartalma:

 • gyakorló anyagok
 • időzített tesztek
 • oktatóanyagok
 • online pontozás
 • önértékelési eszközök, melyekkel saját fejlődését követheti nyomon

Egy 10 órás ingyenes Road to IELTS anyagot már most kipróbálhat a linkre kattintva.

Miután jelentkezett az IELTS vizsgára további 20 órányi felkészítő anyaghoz kap ingyenes hozzáférést.

3. További online British Council angol nyelvvizsga felkészítő anyagok

Széles választékunk van a hallás utáni szövegértést és a szóbeli felkészítést szolgáló anyagokból is.

IELTS hallás utáni szövegértést segítő oldalaink (Listening)

Készüljön az IELTS szóbeli nyelvvizsgára (Speaking)

4. LearnEnglish honlap

Egy külön honlapunk van amit kifejezetten az angol nyelv elsajátítására és fejlesztésére hoztunk létre. Ez a LearnEnglish mely számos nagyon hasznos angol nyelvtanulást segítő anyagot tartalmaz, mint például:

 • videók
 • letölthető hanganyagok
 • nyelvtant és szókincset fejlesztő anyagok
 • vállalkozással/munkával kapcsolatos forrásanyagok és egy magazin
 • játékok
 • IELTS tippek
 • közösségi hálózati lehetőségek

Megbizonyosodhat arról, hogy a fentebb említett  tananyagok valóban nagy segítséget jelentenek az IELTS vizsgára való felkészülésben, általuk sokkal magabiztosabban megy majd vizsgázni.

5. IELTS könyvek

IELTS felkészítő könyveket lehet vásárolni szerte az ország könyvesboltjaiban. Könyveinket világhírű szakértők írták.

Eredmények

Megértjük, hogy az eredmény minden vizsgázó számára nagyon fontos. Tudjuk, hogy gyorsan szeretné megtudni, de ugyanilyen fontos, hogy olyan pontszámot kapjon, ami helyesen tükrözi a teljesítményét.

IELTS angol nyelvvizsga eredményét a vizsgától számított 13. napon tudja megnézni online.

IELTS eredmények online és postán

A nyelvvizsga utáni 13. napon reggel 9.00 órától tudja megtekinteni az eredményét online.

Az ön IELTS bizonyítványa (amit úgy is neveznek, hogy "Test Report Form") a nyelvvizsgát követő 13. napon kerül kipostázásra.

Az eredményekről telefonon, faxon, illetve emailben nem adhatunk felvilágosítást.

Bizonyítványok (Test Report Form -TRF)

Minden vizsgázó egy bizonyítványt kap. Ennek pótlására sajnos nincs mód, még akkor sem, ha a nyelvvizsga bizonyítványa elveszett.

Azonban a vizsga után két évig kérhet hitelesített másolatot a bizonyítványáról attól a központtól, ahol a vizsgát tette.

IELTS bizonyítvány postázása intézményeknek

Az IELTS nyelvvizsga eredményét postai úton, térítésmentesen eljuttatjuk (maximum öt) az ön által megjelölt intézményekhez (pl. egyetemek, bevándorlási hivatalok).

Akkor is ha az online jelentkezési lapon megjelölte azokat az intézményeket (maximum ötöt), ahova pályázni kíván, ki kell töltenie a TRF küldése egyetemeknek kérelmet és visszaküldenie az email címünkre. Ha az intézmény címét hibásan adta meg jelentkezéskor, lépjen kapcsolatba velünk. 

Az intézmények többsége csak eredeti bizonyítványt (továbbiakban Test Report Form) fogad el, a Test Report Form fénymásolata nem elegendő.

Az intézményeknek lehetőségük van megnézni a vizsgázó pontszámait az IELTS Test Report Form Ellenőrző Szolgáltatáson keresztül. Ehhez mindössze a Test Report Form számára van szükségük, amit ebben az esetben a vizsgázótól kérnek el. A Test Report Form száma a Test Report Form alján, jobb oldalon található.

Honosítás

A honosított IELTS bizonyítvány egy államilag elismert angol nyelvvizsga bizonyítvány, amellyel a vizsgázó bármely magyarországi intézményben (egyetem, főiskola, munkáltató) felhasználhatja angol nyelvtudása igazolására illetve plusz pontok szerzésére. Egy honosított IELTS bizonyítvány ugyanazokat az előnyöket biztosítja Magyarországon, mint egy akkreditált angol nyelvvizsga bizonyítvány. 

A Test Report Form érvényessége

Az intézmények többnyire csak két évnél nem régebbi IELTS bizonyítványt fogadnak el. A két év lejárta után, a vizsgázónak bizonyítania kell, hogy az azóta eltelt időszakban szinten tartotta vagy javított az angol tudásán, például azzal, hogy angol nyelvterületen él vagy angol nyelven tanul egyetemen, főiskolán.

Az IELTS eredmények megértése

Az IELTS egy szintfelmérő vizsga: nincs bukás vagy átmenés a vizsgán, mindenki minden esetben kap bizonyítványt, a kérdés csak az, hogy milyen szintű bizonyítvány lesz a végeredmény. A pontszámok nullától kilencig terjednek, és minden vizsgarészre (Hallás utáni szövegértés, Olvasás, Írás, Szóbeli) külön pontszámokat kap a vizsgázó.

Tudjon meg többet az IELTS pontszámok és nyelvi szintek összefüggéséről és a kilenc sávos rendszerről.

Hasonlítsa össze IELTS eredményét a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CEFR) szintjeivel.

IELTS újrajavítás kérés

Nem jellemző, hogy hibás lenne a javítás. Ennek ellenére, ha úgy érzi, hogy az ön nyelvvizsgájának javításakor hiba történhetett, kérheti a újrajavítást. Ezt legkésőbb hat héttel a vizsga után teheti meg. Kiválaszthatja, hogy a négy rész közül melyeket szeretné felülvizsgáltatni.

Az újrajavításnak díja van, amelyet azonban teljes mértékben visszautalunk, ha az eredmény módosul a vizsgálat során. A felülvizsgált eredmény megérkezése általában nyolc hetet vesz igénybe. Kérem forduljon hozzánk további információért vagy töltse le az Újrajavítás kérelmet (WORD 55KB).

Mikor vizgázhatok újra?

Az IELTS angol nyelvvizsga ismétlésére nincs korlátozás, annyiszor vizsgázik és olyan gyakran ahogyan szükségét érzi. Azt azonban tudnia kell, hogy ahhoz, hogy számottevő fejlődést érjen el, szükséges előbb fejlesztenie az angol nyelvtudását, és csak utána érdemes újra próbálkozni a vizsgával. IELTS kutatások azt mutatják, hogy a pontszámok nagy valószínűséggel nem lesznek magasabbak nyelvtanulás nélkül.