14 és 35 év közötti vizsgázók, akik 2018. január 1-je után tesznek sikeres B2-es vagy C1-es nyelvvizsgát pénzt igényelhetnek vissza a Magyar Kormánytól. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány alapinformációt, további információkért kérjük, látogassanak el az alább belinkelt releváns kormányzati weboldalakra.

FONTOS: Nem szükséges számla a pénz visszaigényléséhez. További információk lejjebb.

Hol található több információ az „első ingyenes nyelvvizsgáról”?

A vizsgázók számára további, aktuálisan érvényes információ érhető el az Új Nemzedék Központ weboldalán valamint a Nyugdíjfolyósító vonatkozó oldalán.

A kitöltendő űrlap ezen a linken érhető el (janár 10-től).

A teljes jogi leírás a Magyar Közlöny online változatában olvasható.

A British Council nyelvvizsgái közül melyekre kérhető a visszaigénylés?

Akkreditált Cambridge Assessment English vizsgáinkra:

  • Cambridge Assessment English: First (B2, FCE),
  • Cambridge Assessment English: Advanced (C1, CAE),
  • Cambridge Assessment English: Proficiency (C2, CPE – C1-es szinten akkreditált).

Business English (Business English Certificate, BEC) típusú Cambridge Assessment English vizsgáink közül a B2 és a C1 (Vantage és Higher) vizsgák esetén kérhető honosítás. Honosítási űrlap az Oktatási Hivataltól kérhető díj ellenében (további információk itt találhatóak). BEC B2 és C1 vizsgák esetén a honosítás díja – jelenleg 10 000 Ft – igényelhető vissza.

IELTS vizsgánk esetén kérhető honosítás (további információk itt találhatóak). IELTS nyelvvizsga esetén a honosítás díja – jelenleg 10 000 Ft – igényelhető vissza.

Mennyi pénzt kaphatok vissza?

A 2018. január 10-én elérhető információk alapján 34 500 Ft igényelhető vissza, amennyiben a vizsgadíj kifizetésére 2018-ban került sor. A 2017-ben kifizetett vizsgák esetén 31 875 Ft igényelhető vissza. A legfrissebb információkért, kérjük, keressék fel a fentebbi weboldalakat.

Visszaigényelhető-e pénz a vizsga előtt?

Nem. Csak sikeres vizsga után lehet pénzt visszaigényelni. A részletek a fentebbi weboldalakon találhatóak.

Kell-e számla a visszaigényléshez?

Nem. A visszaigényléshez kitöltendő űrlapban az szerepel, hogy a nyelvvizsga központ által kiállított igazolás is elfogadható a fizetés bizonyítékaként.

- Cambridge Assessment English nyelvvizsgák esetén minden vizsgázó a bizonyítvánnyal egyidőben megkapja a fizetés igazolására szolgáló dokumentumot.

- IELTS nyelvvizsga esetén a honosítás díja igényelhető vissza. Miután a vizsgázók maguk intézik a honosítást az Oktatási Hivatalnál, kérjük, keressék fel a hivatalt magát. Honosítás esetén az Oktatási Hivatal által kiállított fizetési igazolás is elfogadható.

Visszaigényelhető-e pénz sikertelen vizsga után?

Nem. Csak sikeres vizsga után igényelhető vissza pénz.

Visszaigényelhető-e pénz tavaly letett vizsga után?

Nem. Csak a 2018. január 1-je után letett, sikeres vizsga után igényelhető vissza pénz.

Visszaigényelhető-e pénz idén letett (sikeres) vizsga után amit tavaly fizettem ki?

Igen. Kérjük, küldjön e-mailt az information@britishcouncil.hu e-mail címre a vizsgázó és a vizsga (típus és időpont) adataival, hogy elküldhessük Önnek az igazolást a fizetésről.