Felhívás tanároknak — Társadalmi Vállalkozás az Iskolában

Időtartam: 2+1 days

Dátum: 2019. április 4-5. és május 30. 

A képzés akkreditált 30 órás képzés.

A képzés nyelve: magyar

MIÉRT TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS?

A társadalmi vállalkozások innovatív, üzleti szemléletre épülnek, és általában valamilyen társadalmi vagy környezeti problémára nyújtanak megoldást – gondolhatunk például egy autizmussal élő munkavállalókat foglalkoztató csokoládé üzemre, használt bútorokat újragondoló design cégre, vagy molinóanyagból táskákat készítő műhelyre. 

Egy iskolai társadalmi vállalkozási projektnek része lehet a helyi közösség feltérképezése, különböző problémák és kihívások azonosítása, kreatív válaszok megtalálása, közösségi akciók és programok szervezése stb. Mindeközben a diákok, érdeklődésüktől függően, kutatást folytatnak, csapatokban dolgoznak, üzleti és kommunikációs terveket készítenek, tesztelik az ötleteiket és eseményeket szerveznek.  Az iskolai projekt során a diákok a gyakorlati oldaláról is megismerhetik, hogyan működik egy társadalmi vállalkozás, miközben olyan kulcsfontosságú készségeik fejlődnek, mint a csapatmunka, a magabiztosság, a rugalmasság és az innováció.

WHAT WILL YOU LEARN?

A kurzus során a résztvevők olyan gondolatébresztő  kérdésekkel, ötletekkel, módszerekkel találkoznak, amelyeket aztán a diákokkal is ki tudnak próbálni, és a keretrendszer segítségével könnyebben tudnak iskolai projekteket megvalósítani. 

A képzés célja a tanárok és diákok tudásának növelése a társadalmi innováció és vállalkozás témáiról, valamint ezáltal olyan kulcs-kompetenciák fejlesztése, amelynek hasznosak az élet és a mukavállallás különböző területein is (kritikai gondolkodás, probléma-megoldás, kreativitás és képzelőerő, digitális műveltség, együttműködés és kommunikáció stb.)

Az iskolai foglalkozások során a diákok jobban megértik, hogyan adhat választ egy üzleti vállalkozás égető társadalmi és környezeti kérdésekre, valamint gyakorlati tapasztalatot is szereznek egy társadalmi vállalkozás elindításában a tervezéstől a megvalósításig.

A tanárok/iskolák számára kisebb pénzügyi támogatás is elérhető az iskolai projektek megvalósításához!

A résztvevők a képzés teljesítését követően tanúsítványt kapnak.

KÉPZŐK

A két tapasztalt képző sokat dolgozik fiatalokkal, tanárokkal és egyéb csoportokkal, és segítik őket ötleteik megvalósításában. 

Sőregi Viktória - képző, a NESsT társadalmi vállalkozásokkal foglalkozó szervezet portfolió menedzsere, élménypedagógiával foglalkozó szakember. 

Végh Anna - képző, ifjúsági munkás, az Artemisszió Alapítvány kreatív, részvételi és művészeti módszereken alapuló képzéseinek vezető trénere. 

RÉSZTVEVŐK

Felsős általános iskolai, és középiskolai tanárok, valamint ifjúsági szakemberek jelentkezését várjuk. 

Azok a jelentkezők, akik motiváltak iskolai projektek megvalósítására, előnyt élveznek a kiválasztás során.

KÖVETELMÉNY

A három képzési napon való aktív részvétel, és rövid iskolai projekt megvalósítása (6 óra keretben, a tanultak kipróbálása iskolai környezetben, erről való beszámolás a harmadik képzési napon). 

JELENTKEZÉS

Bővebb információ: Edina Tarján, edina.tarjan@britishcouncil.hu, 1 438 2025

Jelentkezési határidő: 2019. március 25.