©

Németh Dániel

MIÉRT A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS?

A társadalmi vállalkozások innovatív, üzleti szemléletre épülnek, és általában valamilyen társadalmi vagy környezeti problémára nyújtanak megoldást.

Egy iskolai társadalmi vállalkozási projektnek része lehet a helyi közösség feltérképezése, különböző problémák és kihívások azonosítása, kreatív válaszok megtalálása, közösségi akciók és programok szervezése. Mindeközben a diákok, érdeklődésüktől függően, kutatást folytatnak, csapatokban dolgoznak, üzleti és kommunikációs terveket készítenek, tesztelik az ötleteiket és eseményeket szerveznek.  Az iskolai projekt során a diákok a gyakorlati oldaláról is megismerhetik, hogyan működik egy társadalmi vállalkozás, miközben olyan kulcsfontosságú készségeik fejlődnek, mint a csapatmunka, a magabiztosság, a rugalmasság és az innováció.

A TANANYAGRÓL

A pedagógiai segédanyag gondolatébresztő  kérdéseket, ötleteket, módszereket tartalmaz, amelyeket a tanárok a diákokkal is ki tudnak próbálni, és a keretrendszer segítségével könnyebben tudnak iskolai projekteket megvalósítani. 

A tananyag célja a tanárok és diákok tudásának növelése a társadalmi innováció és vállalkozás témáiról, valamint olyan kulcskompetenciák fejlesztése, amelynek hasznosak az élet és a mukavállallás különböző területein is (kritikai gondolkodás, probléma-megoldás, kreativitás és képzelőerő, digitális műveltség, együttműködés és kommunikáció). Az iskolai foglalkozások során a diákok jobban megértik, hogyan adhat választ egy üzleti vállalkozás égető társadalmi és környezeti kérdésekre, valamint gyakorlati tapasztalatot is szereznek egy társadalmi vállalkozási projekt elindításában a tervezéstől a megvalósításig.

A pedagógiai segédanyagot partnereink, a Real Ideas Organisation és a Social Impact Academy dolgozták ki, és a NESsT adaptálta magyar kontextusra.