©

Németh Dániel

Fókuszban az erős helyi közösségek, melynek tagjai képesek reflektálni saját igényeikre és nyitottak más közösségekre. A kreatív és a világot kritikusan szemlélő emberek, akik aktívan alakítják környezetüket. A művészet és oktatás, mely a lehető leghatékonyabban szolgálja a társadalmat.

A People to People projekt célja a különböző társadalmi és kulturális hátterű emberek, közösségek közötti párbeszéd erősítése, és a kritikus, kreatív gondolkodás és az ehhez vezető módszerek fejlesztése, brit szakértelem megosztása. A projekt földrajzi fókusza Észak-Kelet Magyarország. A 9 hónapos kísérleti projekt néhány részlete:

  • 21.századi készségekkel és társadalmi vállalkozással kapcsolatos tanulmányutakat szerveztünk Nagy-Britannába. Ezeken oktatási szakemberek és vezetők, polgármesterek, iskolavezetők, és civil szervezetek vezetői vettek részt. 
  • Hiszünk a kritikus és kreatív gondolkodás erejében. Ez alapozza meg a társadalmi innováció lehetőségét, vagyis azt, hogyan találjunk megoldást a környezetünkben felmerülő problémákra. Ideas Lab ifjúsági programunkban erre tettünk kísérletet. 
  • A Nógrád megyei Lucfalván a gyerekdráma-foglalkozásokon a kicsik saját készítésű könyveben mesélték el életüket és vágyaikat.
  • Profi filmes stábot biztosítottunk egy csapat szomolyai tinédzsernek, hogy ne csak megtervezhessék, hanem elejétől a végéig el is készíthessék saját filmjüket a jövőről.
  • Budapestre hívtuk az Elnyomottak Színháza módszerének világhírű képviselőjét, a brit Cardboard Citizens-t, hogy művészeknek és szociális munkásoknak mutassa be a módszer lényegét.
  • Fórumszínházas workshop-sorozatot és bemutatót tartottunk Nyíregyházán.
  • Tanárképzéseket szerveztünk kritikai gondolkodás és problémamegoldás témában.
  • A P2P főszereplői maguk a résztvevők: az ő életükön van a hangsúly és azon,  hogyan formálja át azt a projekt egy mérhetően pozitív irányba. Ennek érdekében térképeztük fel a közösségeket egy fókuszcsoportos kutatás formájában. 

Együttműködő partnereink

Parforum Részvételi Kutató Műhely, Partners Hungary Alapítvány, Milestone Institute, Egyesek Ifjúsági Egyesület, Artemisszió Alapítvány, Aeffect Communications

További partnerek

NESst, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Real Ideas Organisation, Cardboard Citizens, Community Enterprise in Scotland, valamint önkormányzatok, társadalmi vállalkozások és helyi közösségi terek és szervezetek.

A Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában futó projektet a brit Foreign and Commonwealth Office (FCO) támogatja.

„Ha a közönség és a színészek aktív résztvevői és alakítói az adott »elnyomásról« szóló történetnek, akkor ezt a viselkedésmintát a való életben is alkalmazni fogják. Így válik a színház egy eszközzé ahhoz, hogy a társadalom jobb szereplőjévé válhassunk.”