Felhívás egyetemistáknak tudományos témák vizuális bemutatására

A Ludwig Múzeum és a British Council felhívást hirdet egyetemistáknak kutatási témájuk vizuális és szemléletes bemutatására. Ha érdekel a tudomány, a vizualitás és a művészet találkozása, akkor ez a te kihívásod! A program a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításhoz kapcsolódik, és a jelentkezők Barabási Albert-László tárlatvezetésén is részt vehetnek.

Darwin skicce az evolúciós törzsfáról, Leonardo Da Vinci Vitruvius-találmánya, Rosalind Franklin DNS hélix fényképe, és Barabási Albert-László hatalmas színes hálózati ábrái – a tudomány évszázadok óta összefonódik a művészettel. A vizualitás egy univerzális nyelv, amely lehetővé teszi számunkra a tudományos jelenségek megértését, és izgalmassá teszi a tényeket, adatokat. Világszerte növekvő igény, hogy a kutatók hatékonyan és érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket a nem tudományos közösség felé. Ez inspirálhatja a jövő generációit, és a nagyközönség is jobban megérti az összetett témákat, ahogy ennek a fontosságára a jelenlegi járványhelyzet rámutatott. Hogyan tudjuk a kreatív, vizuális eszközöket és a tudományos, tényeken alapuló kutatásokat összekötni? 

Jelentkezés menete

Olyan 18 éven felüli egyetemisták jelentkezését várjuk, akik természet-, vagy társadalomtudományi tanulmányokat folytatnak és van olyan izgalmas témájuk vagy kutatásuk, amit szívesen bemutatnak – vizuális eszközökkel, maximum 3 percben. A témák bemutatása több művészeti formában lehetséges: prezentáció, adatvizualizáció, mozgókép, fénykép, rajz, animáció, 3-D alkotás stb. 

A szándéknyilatkozatokat a kutatási téma megjelölésével 2020.november 19-ig várjuk, a jelentkezési lap kitöltéséhez kattints ide. A jelentkezők részt vehetnek Barabási Albert-László inspirációs workshopján novemberben, majd 2020.december 16-ig kell elkészíteniük a prezentációjukat egy 3 perces videó formájában, amit egy megadott linkre kell majd feltölteni (a linket november 23. után küldjük el a jelentkezőknek). A videók elkészítésében Zsiros László Róbert mini-kurzusa segíti majd a jelentkezőket. A zsűri által kiválasztott legjobb 5 prezentáció vizualizációjának továbbfejlesztésében pedig művészeti és design szakok diákjai segítenek majd.

A program során a járványügyi intézekedésekre nagy figyelemet fordítunk. Ha a járványhelyzet nem teszik lehetővé a személyes találkozást, akkor online térben valósul meg a workshop és a díjátadó. 

Partner: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Időpontok

Jelentkezési határidő: 2020.november 19. 12:00 óra (dél) 

Barabási Albert-László inspirációs tárlatvezetésének időpontja: 2020.11.23. 17.00-19.00

A 3 perces videók leadási határideje: 2020.12.16. 12.00 (dél) 

Eredmény kihirdetése és zsűrizés: 2021.01.10. 

A díjátadó időpontja szervezés alatt. 

Értékelés menete

A pályázatokat egy öt tagú zsűri értékeli. A zsűri tagjai: Készman József (Ludwig Múzeum kurátora), Koós Pál (MOME, rektorhelyettes), Zsiros László Róbert (tudománykommunikációs szakember),  Naim Sára (kommunikációs, British Council), Tordai Júlia (biológus, tudománykommunikátor).

Az elkészült legjobb pályműveket a Ludwig Múzeumban megrendezett díjátadó keretében bemutatjuk. 

Az értékelési szempontok a következők:

  1. Vizuális hatás: vizuálisan izgalmas, friss, kreatív, a kutatást vagy adatokat jól szemléltő előadás.
  2. Hatékony kommunikáció: egyértelműen és közérthetően kommunikál, tudományosan tényszerű.
  3. Eredetiség: a tudományos témát új megközelítésből mutatja be, sajátos vizuális nyelvezete, energiája van.
  4. A Covid-különdíj a járványhelyzetre adott kreatív válaszokat, az azzal kapcsolatos legjobb előadásokat díjazza. 

Díjazás

1. helyezett: 150 000 Ft nyeremény, Ludwig Múzeum éves bérlet, értékes könyvcsomag,

2. helyezett: 100,000 Ft nyeremény, Ludwig múzeum éves bérlet, értékes könyvcsomag,

COVID különdíj: 50 000 Ft nyeremény, Ludwig múzeum éves bérlet, értékes könyvcsomag,

Az első 5 helyezett munka vizualizációjának továbbfejlesztésében pedig művészeti és design szakok diákjai segítenek majd.

További információ és kapcsolat:

Tarján Edina

edina.tarjan@britishcouncil.hu

+36 30 494 2249