Igény esetén speciális IELTS vizsgakörülményeket biztosítunk
Igény esetén speciális vizsgakörülményeket biztosítunk ©

All rights reserved to the British Council

A British Council  igyekszik biztosítani, hogy  minden vizsgázó nyelvi képességeit igazságosan és objektíven értékelhesse, és ehhez megfelelő körülményeket teremtsen. Amennyiben igény merül fel, figyelembe tudunk venni a speciális kéréseket és olyan vizsgakörülményeket tudunk teremteni, melynek során a speciális igényű vizsgázók számára megközelíthető helyszínt biztosítunk, és lehetővé tesszük, hogy a vizsgakérdéseket megértsék és meg tudják válaszolni. 

Amennyiben szeretne élni a speciális vizsgakörülmények lehetőségével, kövesse az egyes vizsgákhoz tartozó leírásokat alább. Az igényelhető szolgáltatások függnek az egyes vizsgáztató testülettől és néhány esetben előfordulhat, hogy Ön mentesül a vizsga egyes részei alól akadályozottsága vagy nehézségei révén.

Speciális vizsgakörülményeket az alábbi vizsgák során tudunk biztosítani:

IELTS

Amennyiben a vizsgaanyag módosított verziójára lenne szüksége, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba legalább 3 hónappal a vizsgaidőpontja előtt, ennyi időre van szükségünk előkészíteni a módosított anyagot. Ha bármilyen speciális adminisztratív kérése van, például több időt igényelne a vizsgán, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba legalább 6 héttel a vizsgaidőpontja előtt. A kérés jogosságát egy 2 évnél nem régebbi orvosi igazolással tudja bizonyítani, melyet a jelentkezéskor kérünk az irodánknak megküldeni.

Cambridge English vizsgák

Amennyiben akadályozottsága indokolja, vagy speciális igényei merülnének fel, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba legalább 3 hónappal a vizsgaidőpontja előtt. Kérjük vegye figyelembe, hogy bizonyos speciális igényeket csak a Cambridge English papír alapú vizsgáinál tudunk figyelembe venni.
Kérjük, az alábbi dokumentumokkal igazolja kérése jogosságát:

 • 2 évnél nem régebbi orvosi igazolás, melyet kérünk az irodánknak megküldeni a vizsgára való jelentkezéskor
 • a speciális igény nyomtatvány (Word 60 KB) kitöltése és a vizsgázó aláírásával. A nyomtatvány angol nyelvű, így ha annak kitöltéséhez segítségre van szüksége, kérjük keresse Ügyfélszolgálatunkat.

   

A dokumentumokat 3 hónappal a vizsgaidőpont előtt kérjük eljuttatni a vizsgaközpontunkhoz. 

Tudjon meg még többet arról, hogyan biztosítjuk a speciális vizsgakörülményeket (angol nyelvű honlap).

Szakmai és egyetemi vizsgák

Legtöbb esetben a vizsgát kiíró intézménnyel vagy az egyetemmel kell felvenni közvetlenül a kapcsolatot, amennyiben speciális vizsgakörülményeket igényel. A vizsgát kiíró intézmény fogja felvenni a kapcsolatot a British Council-lal, és szintén ők fogják visszaigazolni, hogy tudják-e biztosítani a speciális körülményeket. 
Amennyiben rajtunk keresztül jelentkezett a vizsgára, kérjük, vegye fel velünk kapcsolatot. A jelentkezéssel egyidőben egy 2 évnél nem régebbi orvosi igazolást kérünk a jogosultsága igazolására.

Milyen dokumentumokat kell benyújtania?

Jelentkezéskor az orvosi igazolásának az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:

 • Legyen olvasható és angol vagy magyar nyelven írott.
 • Legyen eredeti, fejléccel ellátott dokumentum, melyen szerepel a praktizálásra jogosult orvos neve, vonatkozó végzettsége(i) és aláírása. 
 • Adjon teljes és érthető leírást a jelentkező akadályozottságáról.
 • A leírás szolgáltasson tiszta, érthető okot, hogy az akadályozottság miért teszi jogosulttá a jelentkezőt a speciális vizsgakörülmények igénylésére. 

Az orvosi igazolást leíró formában tudjuk elfogadni, és az érvényessége nem lehet a vizsgától számított 2 évnél régebbi.

Milyen speciális körülményeket tudunk biztosítani?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megengedhető speciális körülményekről minden esetben a vizsgát biztosító központ (pl. Cambridge English vizsgáknál a Cambridge English Language Assessment) dönt, a kérelmek elbírálását a British Council nem tudja befolyásolni.

Amennyiben Ön látás- vagy hallássérült, jogosult az alábbi módosított vizsgaanyagok igénylésére:

 • braille anyag
 • nagy kontrasztú, nagybetűs anyag
 • hallás utáni szövegértés vizsgánál: speciális hanganyag (CD) vagy szájról olvasható anyag
 • szóbeli vizsgánál: braille vagy nagy kontrasztú, nagybetűs írott kérdéssor, vagy nagybetűs vizuális kérdéssor.

Amennyiben Ön diszlexiás vagy fizikailag akadályoztatott, az alábbi adminisztratív körülményeket tudjuk biztosítani:

 • hosszabb idő: 25-100 % extra idő, igénytől függően
 • a vizsgák alatt felügyelt szünetek
 • számítógép használata
 • írnok biztosítása (aki az Ön válaszait Ön helyett leírja)
 • felolvasó
 • szó szerinti átíró/másoló szoftver
 • külön vizsgafelügyelet.