Irodalom Éjszakája a EUNIC szervezésében.
Date
2016. Március 31., Csütörtök -
18:00 - 22:30

Megújult formában hívjuk életre az Irodalom Éjszakáját a budapesti EUNIC-kal együttműködve. A Katona József Színház színészei az V. kerület olyan különleges helyszínein olvasnak fel ízelítőket a világ 22 országának irodalmából, amelyek egyébként el vannak zárva a nyilvánosság elől. A prózamorzsákat a közös téma, a „városképek” szervezi egy egésszé.

Nagy-Britannia kortárs irodalmát Hanif Kureshi regénye képviseli

HANIF KUREISHI

Hanif Kureishi, pakisztáni származású brit szerző – színdarab- és forgatókönyvíró, filmrendező és regényíró  –  2008-ban kapta meg a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatát. Az angol királynő által adományozott magas kitüntetést a szerző irodalmi és színházi munkássága elismeréseként érdemelte ki. A The Times az 1945 utáni írógenerációk 50 legjobbja közé sorolta Kureishit. Első regénye, a The Buddha of Suburbia (A kültelki Buddha, 1990) elnyerte a Whitbread irodalmi díjnak Az év legjobb első könyves írója kitüntetését. A regényből a BBC televíziós sorozatot készített, melynek zenéjét David Bowie írta.

 

A KÜLTELKI BUDDHA

A kültelki Buddha különleges hangulatú, szatirikus hangvételű regény. A félig angol, félig pakisztáni fiú felnőtté válásának története a késő 70-es években, Londonban játszódik. A háttérben társadalmi és etnikai feszültségek válnak egyre érezhetőbbé. Margaret Thatcher Angliája – és a punkkorszak – küszöbén állunk. Karim a londoni külvárosok színterein keresi a számára fontos emberi és művészi fogódzókat, miközben saját etnikai és szexuális identitásával is meg kell küzdenie. A brit nacionalisták és a fásult bevándorlócsaládok nem adnak pozitív megerősítést. A regény 2012-ben jelent meg a Scolar Kiadónál, Greskovits Endre fordításában.

 

APÁCZAI GIMNÁZIUM

A gimnázium 60 éve működik a Reichl Kálmán tervei alapján 1911-ben épült épületben. A program résztvevőit a tetőteraszon várjuk, a homlokzatot díszítő Akropolisz tövében, ahonnan a környező háztetőkre, az Egyetemi templom kupolájára és a Gellért-hegyre nyílik fantasztikus kilátás.