Egyesült Királyság - A Kultúra Városa

A Kultúra Városa címet a Digitális Kultúra, Média és Sport Minisztériuma ítéli oda négyévente egy egyesült királyságbeli városnak. A győztes egy egész éven át tartó kulturális esemény- és ünnepségsorozatot rendez. A program 2013-ban Derry-Londonderry kiválasztásával indult el, és 2017-ben a Kelet-Yorkshire-i Hull városa nyerte el a nívós címet. Amikor egy város megkapja a Kultúra Városa címet, lehetősége nyílik arra, hogy megünnepelje saját egyediségét, és a nagyvilág előtt is megnyissa kulturális életét.

És miért pont Hull?

Hull egy olyan város, amin gyakran átnéznek. Több évtizednyi gazdasági küszködés és ipari hanyatlás után számos brit polgár meglepetéssel fogadta a hírt, amikor a város 2013-ban elnyerte a nagy presztízsű Kultúra Városa címet. A város új látogatói azonban ráébredtek, hogy Hull sokkal több, mint aminek kívülről látszik.

Hull az ötletbörzék központja, ahol rengetegen megfordulnak - az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kikötője, Észak-Európához kötődő erős kereskedelmi kapcsolatokkal. A város a történelem során mindig is a szabad gondolkodás, a merész ötletek és a radikalizmus központja volt. A XVIII. század vége felé itt volt a rabszolgafelszabadító William Wilberforce (1759–1833), valamint Mary Wollstonecraft (1759–1797) író, filozófus és nőjogi aktivista otthona. A repülős Amy Johnson (1903–1941) és a költő és regényíró Stevie Smith (1902–1971) külön-külön területeket hódítottak meg ebben a férfiközpontú kultúrában: A repülés világában Amy Johnson volt az első nő, aki Nagy-Britanniából Ausztráliába repült. Stevie Smith pedig az egyik legnépszerűbb angol vers írójaként - amelynek címe Not Waving but Drowning (Nem jel, csak fulladás) - az irodalom világában volt úttörő. A fenti videóból többet is megtudhat a Hull kultúráját alakító nőkről.

Hull volt az otthona Philip Larkin költőnek, és újabban a kitüntetett Andrew Motion költőnek is, aki azon a Hulli Egyetemen tanított, ahol a szintén költő Roger McGough tanult. Hull első színháza, a Hull New Theatre 1939-ben nyitotta meg kapuit, ezt követte a Hull Truck Theatre 1971-ben. A Hull Truck Theatre színházat egy Mike Bradwell nevű színész alapította - ez a tény is jelzi Hull színészeinek szenvedélyességét és eltökéltségét. Innen származnak a következő sztárok is: Sir Tom Courtenay, Maureen Lipman és Ian Carmichael, valamint a fiatalabb generációból Reece Shearsmith, Debra Stephenson és Liam Garrigan. Az alábbi videóból megtudhatja, milyen hatással voltak a város mai művészetére és kreatív életére Hull színészi tehetségei.

A művészet kilép az utcára

A Hull 2017 rendezvénysorozat során a város művészete kilépett a galériák és színházak falai közül, hogy egy fesztiválsorozattal töltse meg a nyilvános tereket. A fenti videóban Hull lakói arról beszélnek, hogy mitől ideális jelölt saját városuk a Kultúra Városa címre. Az idei év ünnepségsorozata Újév napján kezdődött, amikor a város káprázatos színforgataggá változott. A vízparton hatalmas tűzijátékot rendeztek, amelyet 25000 emberből álló tömeg nézett meg - miközben a Made in Hull című nyitóesemény keretében a Victoria Square hang- és fénykavalkádjában bemutatták Zsolt Balogh művész We Are Hull című film-installációját. A fenti videókra kattintva megtekintheti a nyitóesemény legemlékezetesebb pillanatait, és további információkat tudhat meg a Kultúra Városa rendezvénysorozatról.

Mi a következő lépés Hull számára?

Amint a város reflektorfényben töltött ideje a végéhez közeledik, a rendezvényszervezők, a művészek, a lakók és a közönség visszaemlékeznek a kulturális megújulás évére. A Hull 2017 nevű vállalat, amely a Kultúra Városa rendezvényeinek megszervezésére alakult, szintén a jövőbe tekint - Culture Company néven, független művészeti rendezvényszervezőként 2018 után is folytatja a munkáját. A város büszke polgáraival együttműködve eltökélten igyekszik építeni az elmúlt év sikereire, és megőrizni Hullnak a kultúra, a kreativitás és a művészi kiválóság fontos központjaként újonnan megerősödött hírnevét és láthatóságát.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek