Szeptemberben a BBC Contains Strong Language fesztiváljának közönsége töltötte meg Hull rendezvénytermeit és nyilvános helyeit. Ez a fesztivál az Egyesült Királyságban valaha megrendezett legnagyobb prózai és költészeti esemény.

Az Egyesült Királyságban a költészet reneszánszát éli. A próza, a performansz-költészet és az élő irodalmi események országszerte egyre népszerűbbek, részben annak köszönhetően, hogy olyan művészek, mint Kate Tempest közelebb hozták ezt a műfajt a mainstream irányzathoz.

A BBC költészeti és prózai fesztiváljának első évében, a Kultúra Városa eseménysorozat részeként megrendezett négynapos programsorozat nemcsak jól ismert helyi, nemzeti és nemzetközi költőket és prózai művészeket mutatott be, hanem teljesen új hangokat is felvonultatott.

17 költőt választottak be a Contains Strong Language fesztivál  „The Hull 17” nevű csoportjába, akik lehetőséget kaptak arra, hogy bemutathassák a fesztivál során egy vadonatúj alkotásukat. A program rávilágított Hull inspiráló mivoltára is, amelyet már a múltban is igazoltak olyan költők, mint Philip Larkin, Andrew Marvell és Stevie Smith.

A Hullban megrendezett fesztivál mellett a BBC elérhetővé tett egy digitális programot is, amelynek segítségével a világ különböző tájain élő nézők is átélhették az események legemlékezetesebb pillanatait. Ezek közül néhányat alább megtekinthet.

Itt a reneszánsz

A fenti videó a fesztivál első két napjának legérdekesebb pillanatait mutatja be. Ian McMillan, a BBC bemondója, Isaiah Hull és Joelle Taylor angol költők, valamint Bohdan Piasecki lengyel költő is nyilatkozik a rendezvényről.

This Tide of Humber (A Humber hullámai)

A JoinedUp Dance nevű, Hullban működő kortárs férfi-tánccsoport megbízást kapott arra, hogy a brit költő és művész, Imtiaz Dharker This Tide of Humber című új versét egy új alkotás keretében dolgozza fel. A kifejezetten a Contains Strong Language fesztivál számára írt vers a Hull és a Humber folyó körül található különleges tájról és környékéről szól.

A JoinedUp Dance nosztalgikus alkotásához Joe Roper zeneszerző eredeti zenéje szolgál alapul. A fenti film bemutatja, hogy hogyan készült a táncdarab, és Imtiaz is beszél verséről és annak a tánc nyelvén történő feldolgozásáról.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek