Hull a brit tengeri kereskedelem úttörője, és egykor Anglia legnagyobb bálnavadászati kikötője volt. A város szorosan kötődik történelmének ehhez az időszakához, és ezért talán meglepő, hogy mégis a nagy presztízsű Kultúra Városa cím jelöltje lett.

De ha közelebbről megnézzük a várost, elénk tárul egy másik oldala is. A városközpont a viktoriánus és a György-korabeli építészet keverékét mutatja, és a Posterngate-en végigsétáló járókelő rátalál a csodálatos Hull Minster templomra, amelynek középkori hangulatát ritkán találjuk meg városi környezetben. Még maguk a dokkok is költői hangulatot árasztanak, amint azt a város saját költője, Philip Larkin a XX. század első felében olyan csodálatosan leírta. A város ma is tovább építi művészi örökségét, és otthont ad számos művésznek, akik munkájukkal reflektálnak Hullra és a környező régiókra. Az alábbi videók segítségével áttekintheti Hull jelenkori művészi világát, és megismerheti azokat a tehetségeket, akiknek köszönhetően Hull az idei év Kultúra Városaként rendkívül izgalmas hellyé vált:

Anna Bean

A Hullban dolgozó fotóművész, Anna Bean munkája a szürrealitás gondolatával és a képzelőerő hatalmával foglalkozik. Fantasztikus, sokszor nyugtalanító képei gyermekkori álmokról és találmányokról szólnak, furcsa környezetben elhelyezett kísértet-menyasszonyok és antropomorf baglyok kíséretében. Anna Bean alkotásai szorosan kötődnek a helyi közösséghez - az 1990-es évek graffiti-művészei ihlették, és rendszeresen együtt dolgozik a fiatalabb generációkkal, miközben fotózást, illusztrációt és műkritikát tanít. A fenti videóban Anna Bean néhány munkája látható, és a művész megosztja velünk Hull kreatív életével kapcsolatos gondolatait.

Saffron Waghorn

Saffron Waghorn szobrász, akit főként a természetes formák és anyagok érdekelnek. A közeli Skipsea településen élő művész munkája elsősorban a kőfaragás köré épül. Waghorn alkotásait rendszeresen kiállítják az Egyesült Királyság különböző részein, de munkásságának témája továbbra is a Yorkshire-i régióhoz kötődik. Nemrég azzal bízták meg, hogy készítsen néhány művet a Hullban született repülős, Amy Johnson emlékére rendezett fesztiválra. Az alábbi videóban erről a projektről, valamint általánosságban a munkájáról beszél, amelynek során mindig új és izgalmas területekre kalandozik.

Yasmin Coe

A hulli születésű énekes és zeneszerző, Yasmin Coe mindössze 15 éves, de öt hangszeren játszik és rendszeresen ad élő műsorokat. Coe nemcsak profi zenei videókban szerepel, de helyi zenei fesztiválokon, így a Cleeve Közösségi Karneválon is fellépett. Az előtte élt helyi zenészek munkájából merít ihletet, és már régóta nagy rajongója a hulli The Frontiers együttesnek. Az alábbi videóban Yasmin arról beszél, hogy mennyire fontos szerepet játszott Hull a saját kreatív fejlődésében, és elmeséli a jövővel kapcsolatos elképzeléseit.

William Vinegrad

Sokakat zavarnak a gyomok, de a Hullban élő fotóművész, William Vinegrad fényképei megmutatják rejtett szépségüket. Vinegrad régóta érdeklődik az alak és a természetes forma manipulációja iránt. Ezt a munkát folytatva fordítja figyelmét saját környezetének növényvilága felé - absztrakt, éteri művészi formát adva ezeknek a növényeknek. Néhány Hullban élő művésszel együtt nemrég nyitotta meg a városközpontban, a Beverley Road-on a Ground nevű új művészeti központot. A csoport tagjai előadásokat tartanak itt, és lehetővé teszik a helyiek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek a művészi alkotás folyamatával. Az alábbi videóban Vinegrad a munkájáról és a Groundban folyó tevékenységekről beszél.

Richard Ansett

Nem csak a Hullban született művészek kötődnek személyesen a városhoz. Richard Ansett fotóművész az Are You My Mum? (Te vagy az anyukám?) című projektje kapcsán látogatott el a városba, hogy olyan nőket fényképezzen le, akikről el tudta képzelni, hogy a vér szerinti édesanyja lehetnének. A művészt gyermekkorában örökbe adták, és később megtudta, hogy édesanyja Hullban él. Richard Ansett a fényképekből posztereket készített, amelyek az örökbeadásra reflektálnak, és olyan módon foglalkoznak ezzel a témával, hogy mások is megérthessék, milyen nehézségekkel és bonyodalmakkal jár úgy felnőni, hogy az ember nem tudja, honnan származik. A fenti videóban Ansett a projektről és annak eredetéről beszél.

Jon Beney

Mielőtt táncos lett volna, Jon Beney híres rögbijátékos volt. Egy halálközeli élmény véget vetett rögbi-karrierjének, de ez az élmény volt az, ami a tánc műfajának felfedezése felé terelte a művészt. Beney azóta sem bánta meg, hogy így alakult: a táncban és a rögbiben rengeteg hasonlóságot talált. Azt vette észre, hogy mindkettő a saját emberi testével való kapcsolatára épül. A fenti videóban Beney a mozgás erejéről beszél, és azokról a sorsfordító pillanatokról, amelyek végül meghatározták élete munkáját.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek