The City Speaks | Michael-Pinsky
The City Speaks | Michael-Pinsky ©

Tom Arran

Akár azért, mert az okostelefonjára van tapadva, akár azért, mert a forgalmat kerülgeti, de a legtöbb ember nem veszi észre az utca szintje felett található káprázatos látnivalókat.

Hull 2017-ben elnyerte a Kultúra Városa címet, és ennek tiszteletére a város nyilvános helyein számos, az adott helyekhez kapcsolódó művészeti alkotás bukkant fel. A „Look Up” (Nézz fel!) című sorozat célja pontosan az, amire a cím is felszólít: arra bátorítja a járókelőket, hogy nézzenek fel, és kicsit más nézőpontokból és módokon csodálkozzanak rá a városra.

A Look Up volt a Kultúra Városa programsorozat keretében bemutatott első főbb projekt Hullban, amely 2017-ben, Újév napján került a nyilvánosság elé. A szervezők közismert szervezeteket, köztük a Royal Institute of British Architects (RIBA) intézetet, valamint híres művészeket, így Tania Kovatsot és Roberta Smitht kértek fel a részvételre. Alább megtekintheti a projekt legérdekesebb részeit, és megismerheti a művészeket, akik részt vettek benne.

Nayan Kulkarni: Blade (Penge)

2017. elején Hull Queen Victoria terén jelent meg a Blade című alkotás, egy óriási ipari rotorlapát, Nayan Kulkarni művész alkotása. A fantasztikus, 75 méteres installáció a világ legnagyobb egy darabból készített terméke. Az üveggyapotból, balsafából és epoxigyantából készült szerkezetet úgy tervezték, hogy a téren áthaladó mozgást kihasználva a járókelők elé egy vizuális és fizikai akadályt állítson, ezzel arra kényszerítve őket, hogy közelebbről is szemügyre vegyék az őket körülvevő építészetet. Az alábbi videót megnézve végig követheti a hatalmas lapát útját a Siemens szélturbina-gyárából a tér közepén kijelölt helyéig.

A Hull 2017 igazgatója, Martin Green így nyilatkozott: „Ez egy olyan szerkezet, amellyel általában a tengeren találkozunk. Az embert egy óriási tengeri lényre emlékezteti, így jól illeszkedik Hull tengerészeti múltjához. Fantasztikus kiindulópont Look Up  című programunkhoz, amelynek során a művészek 2017-ben a város egyes pontjain az adott helyre tervezett alkotásokat hoznak létre."

Michael Pinsky: The City Speaks (Megszólal a város)

A The City Speaks Michael Pinsky művész alkotása, aki egy modern „Speakers’ Corner”-t, vagyis Szónokok Sarkát hozott létre. Az alkotás egy acél pulpitusból és egy mikrofonból áll, amelyek a Humber Dock Street kikötő felőli oldalán állnak, a város árvédelmi gátja mellett. A város lakói és látogatói felállhatnak a pulpitusra, és bármiről beszélhetnek, ami az eszükbe jut. A szavaikat egy szoftver leírja, és futó szöveg formájában kivetíti a gátra, amint az a fenti képen látható. A művész Hullnak a történelem során tanúsított ellenálló szellemiségét igyekezett felidézni: egy 1642-es tiltakozásra emlékeztet, amikor a nemes származású politikus, Sir John Hotham megtiltotta, hogy I. Károly király belépjen a városba, miután az uralkodó hozzáférést követelt a város fegyverraktárához. Ez a merész lépés vezetett az angol polgárháború első katonai cselekményéhez.

Paper City | Jacqueline Poncelet Island Life
Paper City | Jacqueline Poncelet Island Life ©

James Mulkeen

Paper City

A nyáron Hull egyik legrégebbi papírgyára, a GF Smith számos vezető képző- és iparművésszel, működött együtt a Paper City létrehozásához. A Fruit Market nevű városrészben felállított installációk sorozatából álló projekt kurátorai Hazel Colquhoun és Andrew Knight voltak. Minden egyes alkotás a GF Smith különleges színes papírjaiból készült. Az eredmény egy tíznapos szín- és kreatív kavalkád lett, amelyben Jacqueline Poncelet absztrakt mintáitól (ld. a fenti fényképen) Bethan Laura Wood lelógó papírhínárjaiig számos alkotás helyet kapott. A fenti videóban Knight és a Paper City néhány alkotója beszél a projekt kezdete előtt az általuk létrehozott alkotásokról.

Claire Morgan: Elephant in the Room (Elefánt a szobában)

A Look Up sorozat részeként Claire Morgan művész egy hatalmas grönlandi bálnát készített, amely Hullban, a Princes Quay bevásárlóközpontban került kiállításra. A grönlandi bálnára – amelyet Kelet-Yorkshire bálnavadászai régi nevén „simabálnaként” ismertek – rengeteg hajó vadászott, amelyek a Humber folyó torkolatából indultak útnak. A fenti videóban a művész a bálnavadászat jelentőségéről beszél Hull történelmi örökségének vonatkozásában, és arról, hogy a mai brit társadalom mennyire irtózik ennek a tevékenységnek a gondolatától. A papírból készült installáció légies játékossággal vonja magára a néző figyelmét, és arra bátorítja, hogy ne nézzen át a város történelmének kevésbé vonzó részein sem, hanem inkább fogadja el azokat.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek