States of Play Exhibition
States of Play Exhibition ©

Hull News & Pictures

A játék olyan dolog, amit sokszor a gyermekkor világához kapcsolunk - azokhoz az időkhöz, amikor még kevesebb kötelezettségünk volt, és jobban szárnyalt a képzeletünk.

A hulli Humber Street galériában megrendezett új kiállítás azonban rámutat, hogy a játék része hétköznapi életünknek - a munkahelyeken, a politikában és az utcákon.

A States of Play 16 brit és nemzetközi alkotó munkáit mutatta be, amelyek öt központi téma köré csoportosulnak: rácsodálkozás, lehetőség, szabadság, játék és jelmezbál. A bemutatott alkotások innovatív megközelítést alkalmaztak a játék témájának körüljárásához: volt köztük időben megfagyott asztalitenisz-játszma, de önmagát kötő lámpabúra is. Néhány művész a kiállítás helyszínére is utalt: a londoni Silo Studio nevű tervezőpáros Hullnak az iparral való történelmi kapcsolatát felidézve egy fém ananászokból álló installációt hozott létre, amely játékosan utal a galéria környékére, vagyis Hull régi Fruit Market (Gyümölcspiac) nevű kerületére. A Silo Studios helyi gyárakkal együttműködve galvanizálta a hálóból és rozsdamentes acélból készült ananászokat, amelyeket a galérián belül és kívül is kiállították. Az alábbi videóban a Silo Studio művészeivel, Attua Aparicio Torinos-szal és Oscar Lessinggel készítettünk interjút, akik további információkkal szolgáltak az installációk elkészítéséről.

A States of Play keretében bemutatott számos alkotás hétköznapi anyagokkal világít rá arra, hogy hogyan ágyazódott be a játékosság hétköznapi életünkbe. Pascal Anson francia művész alkotása a mennyezetről lógó székek segítségével játszik a látogatóknak a valóságról és a fizikáról alkotott elképzeléseivel. Ld. az alábbi fényképet.

 

States of Play Exhibition
States of Play Exhibition ©

Tom Arran

States of Play Exhibition
States of Play Exhibition ©

Tom Arran

States of Play at Humber Street Gallery
States of Play at Humber Street Gallery ©

Hull News & Pictures

States of Play Exhibition
States of Play Exhibition ©

Tom Arran

A kiállítás számos alkotása a digitális technológia médiumát használta. Combover Jo, a kiállítás házi robotja üdvözölte a a galériában sétálgató látogatókat. Jo-t Paul Granjon, egy Cardiffban élő művész tervezte. A látogatók a galéria egy sarkában található pult mögül irányíthatták a mozgását - az egész szobát bejárva, alapkifejezéseket használva beszélgetett felnőttekkel és gyerekekkel. Az alábbi képen egy látogató Jo-val beszélget a galériában. Az osztrák tervezőpáros, mischer'traxler installációja, a Colour Breeze (Színes szél) a Crafts Council megbízásából készült. Lelógó világítótestekből állt, amelyeket a látogatók úgy érintéssel vagy ráfújással aktiválhattak, így megvilágítva a környezetüket. A fenti képek a látogatóknak a Colour Breeze-zel való interakcióját illusztrálják.

A States of Play emlékeztet, hogy a kreativitás körülvesz bennünket - és arra hív, hogy csempésszünk egy kis játékosságot hétköznapi életünkbe.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek