Chris Dobrowolski Washed up Car-go
Chris Dobrowolski Washed up Car-go ©

Patrick Mateer

Look Up (Nézz fel!)

A Look Up egy egyéves projekt, amelynek célja, hogy felnyissa az emberek szemét, és új módon nézhessenek a városra. Ennek részeként a Hull 2017 azzal bízta meg Chris Dobrowolski művészt, hogy a hulli The Deep-pel, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb tengeri élőlény-gyűjteményével együttműködve hozzon létre egy új alkotást.

Az installáció úgy tekint Hullra, mint a migráció és az átmenetek városára, amely a folyó partjait mosó apályokhoz és dagályokhoz hasonlít. A művész munkája ennek megfelelően a víz partján, a természeti erőknek kitéve, a The Deep parkolójában kapott helyet.

Dobrowolski a Hull School of Art and Design művészeti főiskolán tanult, és diákként számos fantáziadús alkotást hozott létre - többek között improvizált „menekülő járműveket”, amelyekkel bejárta a várost. Az alábbi videóban elmagyarázza, hogy miért nyűgözte le ez az ötlet, és bemutat egy filmfelvételt a hajóról, amellyel diákként ő vitorlázott ki a kikötőből, mielőtt a kikötőmester közbeavatkozott.

Washed Up Car-Go

A Hull 2017 projektjéhez Dobrowolski mozgásképtelenné tett három járművet, feltöltötte őket a közeli vízpartról származó kavicsokkal és homokkal, és mini „tengerpartokat” készített. Ezek a hétköznapi kinézetű autók kerültek a The Deep parkolójába, a látogatók kocsijai mellé, hogy közelebbről is megnézzék őket – vagy legalábbis vessenek rájuk egy pillantást – és felfedezzék, hogy mi van odabent.

A kavicsok és a homok között apró, kivetített filmeket láthatnak, amelyek a Humber mentén partra vetett műanyag szemetet mutatják be, és kiemelik az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását. Innen származik az installáció címe is: Washed Up Car-go, vagyis Partra vetett rakomány. A cím a tengerszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet. Ugyanez a probléma áll a The Deep folyamatos munkájának fókuszpontjában is, hiszen globális szinten sürgősen meg kell oldanunk.

Azáltal, hogy munkáját Hull egyik legnépszerűbb látványosságának parkolójában helyezte el, Dobrowolski kiemelte ötleteit a galériák zárt falai közül, és nyilvános helyen tette elérhetővé azok számára, akik talán soha nem jártak egy modern művészeti galériában.

Chris Dobrowolski Washed up Car-go
Chris Dobrowolski Washed up Car-go ©

Patrick Mateer

Chris Dobrowolski Washed up Car-go
Chris Dobrowolski Washed up Car-go  ©

Patrick Mateer

Változó világok

Kikötővárosként és nemzetközi központként Hull mindig is utazások kezdőpontja és végpontja volt. Dobrowolski munkája ehhez a történelmi tényhez nyúlik vissza, és a parkolót az emberek utazásainak modern „kikötőjeként” mutatja be – bár ezek az utazások általában rövidebbek és kevésbé veszélyesek, mint felmenőik útjai voltak. A munka szándékosan a tengeri művészet hagyományaira épít, új kontextusban bemutatva az óceán világát, és az egészet megtoldva egy fontos üzenettel. Ebben a folyamatosan változó világban, ahol az utazás gyakoribb és több szennyezéssel jár, mint eddig bármikor, Dobrowolski jövőképe időszerű módon tolmácsolja ezt a hagyományt.

Fontos ökológiai üzenete mellett azonban Dobrowolski azt is szeretné, ha az alkotása meglepné az embereket. „Azt hiszem, valamilyen érzelmi reakciót szeretnék kiváltani” - mondja az alábbi videóban. A vízpart mindig a csodálat helye volt: a civilizált szárazföld és a tengermély titkai között húzódó köztes terület. Dobrowolski reméli, hogy mindenki, aki megnézi a Washed Up Car-go-t, megtapasztalja ezt a rácsodálkozást.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek