How Do You Have a Happy Life | Behind the scenes
How Do You Have a Happy Life | Behind the scenes ©

Nova Studios

Nemzetközi együttműködés

Hullban nagy hagyománya van a kulturális cserekapcsolatoknak - ezek nem korlátozódnak az idei évben megrendezett Kultúra Városa ünnepségsorozatra, hiszen eredetük azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a város fontos szerepet töltött be Nagy-Britannia tengeri kereskedelmében. 1979-ben egy új interkontinentális együttműködés jött létre, amikor Freetown, a nyugat-afrikai Sierra Leone fővárosa Hull ikervárosa lett.

Az ikervárosok gyakorlata több száz évre nyúlik vissza: a helyi kormányzatok arra használták ezt az intézményt, hogy a különböző társadalmak közötti kulturális és társadalmi kapcsolattartást segítsék. Hull és Sierra Leone párosítása a rabszolgaság 1807-ben történt eltörlésére nyúlik vissza, amelyet Hull parlamenti képviselője, William Wilberforce kezdeményezett, és amelynek eredményeként a XIX. század első felében Sierra Leone partjai mellett brit hadihajók járőröztek. Ettől kezdve gondosan ápolták a két országot összekötő szálakat, és az elmúlt 30 év alatt Hull és Sierra Leone számos temploma, iskolája és polgára ünnepelte együtt ezt a különleges kapcsolatot.

A város mindenkié

Amikor Hull elnyerte a 2017-es Kultúra Városa címet, a két város lehetőséget kapott arra, hogy már meglévő kapcsolatuk a reflektorfénybe kerüljön. A Hull 2017 megbízta a Nova Studios filmvállalatot, hogy készítsen egy filmet The City Belongs to Everyone (A város mindenkié) címmel, amelynek narrátora Sir Tom Courtenay volt, és a város lakóival készült számos interjút tartalmazott. A szervezet az idén felkérte Lansana Mansaray (vagyis Barmmy Boy) afrikai filmrendezőt és ifjúsági aktivistát, hogy készítse el a film párját Sierra Leonéban. Mansaray verziójában Freetown lakóival láthatunk interjúkat, az előzőhöz hasonlóan kiemelve a várost jellemző a sokszínűséget. Az eredeti filmet és az új verziót alább láthatja:

How do you have a happy life | Behind the Scenes
How do you have a happy life | Behind the Scenes ©

Nova Studios

How Do You Have a Happy Life | Behind the scenes
How Do You Have a Happy Life | Behind the scenes ©

Nova Studios

House of Kings and Queens
House of Kings and Queens ©

Lee Price

A Happy Life (Egy boldog élet)

Az idei év ünnepségeiből egy másik projekt is született: a címe „A Happy Life” A Hull 2017 megbízásából a Nova Studios által készítet rövidfilm-sorozat Hull és Freetown lakóinak hétköznapi életét vette szemügyre. A városok lakóival interjút készítettek, és azt a kérdést tették fel nekik, hogy szerintük mi a boldog élet titka. Sierra Leone számos lakója szenvedett az erőszaktól és a szegénységtől - és ezek a filmek csodálatosan bemutatják azt az ellenállóképességet és pozitivitást, amellyel gyakran jellemzik az ország lakóit. A projekttel kapcsolatban az oldal alján található hivatkozásra kattintva olvashat további információkat.

The House of Kings and Queens (Királyok és királynők háza)

A két város együttműködésére építve a nyáron Hull Humber Street galériája egy új kiállítást mutatott be Lee Price társadalmi dokumentációval foglalkozó fotóművész munkáiból. A The House of Kings and Queens című kiállítás betekintést nyújt az azonos nevű ház életébe, amelynek tulajdonosa egy fiatal transznemű nő, és amely otthont ad Freetown LGBT közössége számos tagjának. A fényképek oázisként mutatják be a házat, amelynek lakói védelmet élveznek a külső világ elnyomása és üldözése elől. Az installáció néhány fotója fent is megtalálható, de az oldal alján található hivatkozásra kattintva megnézheti a filmeket, és elolvashatja a Lee Price-szal készített interjút is.

Ezek a projektek lehetőséget adnak arra, hogy pozitív módon mutassák be a Hull és Sierra Leone közötti különbségeket, ugyanakkor kiemeljék a két várost összekapcsoló számos hasonlóságot is. Az idei év programjai minden eddiginél közelebb hozták egymáshoz a két várost. Ez az együttműködés egy új szakaszának kezdetét jelzi, amely reményeink szerint a következő évek során egyre erősödik majd.

Nézze meg ezt is!