A Humber híd Hull legjellegzetesebb építménye

A Humber vízgyűjtő területén átnyúló 2200 méteres híd a világ leghosszabb függőhídja, amin gyalog át lehet haladni. 2017. áprilisában a mérnöki tervezés csodáját képviselő híd teljesen új módon kelt életre, amikor a Height of the Reeds című nagyszabású installáció színhelye lett.

The Height of the Reeds

Az Opera North nevű operatársaság a Hull UK City of Culture 2017 megbízásából készítette a projektet: egy eredeti hangkompozíciót költészettel, prózával és helyszíni hangfelvételekkel, amelyet fejhallgatókon át hallgathatott meg a hídon átkelő közönség. 

A Height of the Reeds a környék hangjait Norvégiából származó hangokkal ötvözi - a skandináv ország már régóta Hull kereskedelmi partnere. A zenei aláfestést a norvég trombitás, Arve Henriksen, a gitáros Eivind Aarset és az elektronikus zenész Jan Bang írta. Aleksander Waaktar hangszerelő ezt az Opera North kórusa és zenekara által előadott zenével kombinálta.

A rejtett hangok rögzítése

Erre a zenei kompozícióra kerültek rá a Hullban élő hangművész, Jez Riley French felvételei, aki a környéken él, és akit régóta izgat a Humber-híd világa. A Height of the Reeds kedvéért bevette magát a híd belső szerkezetébe, hogy annak rejtett hangjait rögzítse. Felvette például a mozgó kábelek és a fent elhaladó autók hangját, és miniatűr mikrofonokat helyezett a nádasra is, hogy felvegye a növények rezgésének hangjait. A végleges változatban narrátorként szerepel a hétéves Katie Smith, aki a helyi Bude Park általános iskola tanulója, valamint Barrie Rutter és Maureen Lipman a hulli születésű színészek, akik a norvég költő, Nils Christian Moe-Repstad verseit olvassák fel. A projektet az alábbi videó mutatja be, amelyben French és a projekt más résztvevői válaszolnak a nekik feltett kérdésekre is.

Opera-North | Height of the Reeds
Opera-North | Height of the Reeds ©

Tom Arran

Humber Bridge
Humber Bridge ©

Chris Pepper

Humber Bridge
Humber Bridge ©

Chris Pepper

Humber Bridge
Humber Bridge ©

Octovision Media

Hangutazás

A hídon átsétáló látogatók érzékelők előtt haladtak el, amelyek elindították a mű bizonyos részeit. Ez azt jelentette, hogy mindenki a saját tempójában élvezhette a Height of the Reeds hangjait, és így mindenkinek egyedi élményt nyújtott a hangutazás.

A Height of the Reeds a híd belső szerkezetét és a Humber híd természetes környezetét használva kiindulópontként egyedi módon dolgozta fel Hull építészeti örökségét. A környékbeli és távolabbi hangokra építkezve az építmény belsejébe vezető utazásra hívta a közönséget, és bemutatta annak meglepő belső életét.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek