Aktív állampolgárok projekt, British Council Budapest.

Aktív Állampolgárok

Az Aktív Állampolgárok egy olyan program, melynek célja a közösségi kohézió és közösségfejlesztés elősegítése a helyi és önkéntes mozgalmakon keresztül közel 30 országban. 

A program során olyan partnerekkel működtünk együtt, akik számára fontos volt a közösség erősítése és a fenntartható fejlődés helyi és globális szinten egyaránt. A  közösségi vezetőket összekapcsoló nemzetközi projektben a kulturális és földrajzi határokon átívelő együttműködések jöttek létre, online hálózatainkon és nemzetközi találkozókon keresztül.

Magyarországon a programot Egerben és környékén indítottuk el 30 aktív állampolgár részvételével, akik a helyi civil szervezetekből, kulturális intézetekből, iskolákból, önkéntes szervezetekből és a média területéről jöttek. A program során a résztvevők 15 saját társadalmi kezdeményezést indítottak el és azóta is számos programot szerveztek.  

Kreatív Városok

A Kreatív Városok néhány éve indult kezdeményezés és Magyarországon is nagy sikerrel futott. 15 európai ország részvételével fejlesztettük ki, és a megvalósításában városfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek, önkormányzatok és a helyi lakosság vett részt, azzal a céllal, hogy élhetőbbé tegyék közvetlen környezetüket.  

A projekt nagyban annak köszönheti sikerét, hogy nagyon innovatív és kreatív elemei voltak, mint a Future City Game (Jövő Városa Játék) vagy az Urban Ideas Bakery (Városi Ötletpékség). A projekt jelenleg is sok országban fut, nagyrészt már függetlenül a British Counciltól, de a projekt honlapját a British Council még most is működteti.

Magyarországon közel 50 Jövő Városa Játékot és két nemzetközi Városi Ötletpékséget valósítottunk meg. A Magyar Televízióval együttműködésben egy 8 részes filmsorozat is készült a játékból „A mi kis városunk” címmel. A sorozat producere Lévai Balázs volt.

Európai Kihívások 

Challenge Europe (Európai Kihívások) a British Council  klímaváltozással foglalkozó projektje volt, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére - olyan programokkal és kezdeményezésekkel, melyeket fiatal szakemberek találnak ki és szerveznek Magyarországon és más európai országokban.

Budapesten 15 fiatal szakembert választottunk ki, ők lettek a projekt Klímanagykövetei. Azóta egyesületet alapítottak, blogot írnak és honlapot indítottak, filmeket és információs anyagokat készítenek, politikusok bevonásával kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek és karbon-lábnyomot számolnak.

Tevékenységünknek köszönhetően országszerte több klímairoda is nyílt különböző egyetemeken. Az általuk alapított Klímanagykövetség Egyesület azóta is nagyon aktív és számos programot szervez.

Ismerje meg partnereink tapasztalatait is!

Lévai Balázs, producer, MTV - Kreatív Városok

A mi kis városunk filmsorozat

Ez egy fura, egyedi tematikájú műsor: várostervező játék. Az alap egy, a British Council által fejlesztett formátum, amely eredetileg nem is tévére született; ez a változat saját fejlesztés. A filmben egy városrendezési problémára kell megoldást találni: mi legyen egy házzal, egy térrel vagy egy szigettel? A filmben két csapat vetélkedik egymással: egy városlakókból álló laikus és egy dörzsölt proficsapat. Miután a helyi polgármester kihirdeti a feladatot, 48 órájuk van a tervezet elkészítésére. A két csapat elindul, terepszemlét tart, vitatkozik, villámszerűen megvalósíthatósági tervet állít elő és olyat kell kitalálni, ami még nincs. Egy öttagú zsűri dönti el, hogy melyik ötlethalmaz a nyertes, s azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe.

Kravalik Zsuzsa, szociológus - Kreatív Városok

A mi kis városunk filmsorozat

A szociológus ritka állatfajta a várostervezésben. A British Council Kreatív városok projektje által kifejlesztett A mi kis városunk című műsor szakértői csapatában eleinte csak a fejem fogtam a térfalak és mágnesfunkciók fogalomáradatában: „Mit tudnak ezek a srácok egy élő városról mondani? Rossz helyre keveredtem, civil a szakértői pályán?” Aztán kiderült: mégsem összecsapnak, hanem inkább egymásra találnak a szakmák. Bár a terepszemle alatt kinek az átjárhatóság, kinek a potenciálisan értékes terület, kinek a szabadidős szokások megváltozása tűnt fel; ebből a sok apró, szerteágazó részletből a második nap végére mégiscsak kialakult a közös ötlet, ami egyszerre volt szép építészünknek Péternek, a piaci gondolkodást képviselő Miklósnak, az ingatlanfejlesztőnek és nekem a városlakókban gondolkodó szociológusnak.

Zakar Ádám, szerkesztő-riporter, Duna TV - Európai Kihívások

London Zöldben film

Tudták, hogy 2016-tól csak olyan lakóházakra lehet kiváltani az építési engedélyt Nagy-Britanniában, amelyek úgynevezett nulla szén-dioxid kibocsátásúak? És azt, hogy mit takar a „Zöld Olimpia”? Londonban az elmúlt években számos zöld programot indítottak és a világon először a dugódíjat is itt vezették be. A British Council együttműködésével készült „London zöldben” filmből azt is megtudhatják, hogy a Londoni Közgazdasági Egyetem díjnyertes programjának alkalmazásával tanulónként 69 kilogrammnyi szemetet lehet újrahasznosítani. Megismerhetik a világ első ökodiszkóját - a klíma klubban bulizók nemcsak fogyasztanak, termelnek is. Mégpedig villamos energiát - a táncparketten mozogva! Szóval ebben a filmben egy nagyon érdekes utazást ajánlok.

Külső linkek