Ötven évvel ezelőtt egy új törvényt hoztak az Egyesült Királyságban, amely elindította homoszexualitás dekriminalizálásának folyamatát.

Az 1967-es Sexual Offences Act (A szexuális bűncselekményekről szóló törvény) meghatározó történelmi pillanat volt - egy olyan időszakban vezették be, amikor egyre gyakrabban fogták perbe meleg férfiakat. Bár a törvény konkrétan nem dekriminalizálta a homoszexualitást – és valóban sokakat ítéltek el emiatt a következő években – az Egyesült Királyságban a homoszexualitás jogi és társadalmi státuszát tekintve mégis fordulópontot jelentett, és lefektette a törvény szerinti egyenjogúság alapjait.

E történelmi jelentőségű törvény 50. évfordulója alkalmából Hull megbízást adott egy projekt- és eseménysorozat megrendezésére, hogy városszerte megünneplésre kerüljön az LGBT+ közösség történelme és kultúrája. A fenti videó ízelítőt ad a városszerte megrendezett eseménysorozatból, köztük a legelső Egyesült Királyságbeli Pride felvonulásról, amelynek az elmúlt nyáron Hull adott otthont. A városszerte zajló eseménysorozat keretében a városközponton áthaladó színes felvonulásra is sor került, amely Marc Almond, az egykori Soft Cell angol szintipop duó egyik tagjának koncertjével ért véget. Az alábbi fényképeken az UK Pride legemlékezetesebb pillanatait láthatja.

Hull LGBT+ történelme

A Hull 2017 összefogott az önmagát egy “poszt-meleg független művészeti társaságként” meghatározó, Duckie nevű művészeti közösséggel, és az ő segítségükkel merült el Hull LGBT+ történelmében. E-J Scott, a Duckie örökségkutatója Hullba utazott, hogy szóbeli történetek és nyomtatott anyagok gyűjtésével segítse ennek a történelemnek a feltárását, és létrehozzon egy, a jövő generációk számára készülő archívumot. Az alábbi videóban arról beszél, hogy mit talált eddig - bemutatja azokat a queer előadókat és hírességeket, akik Hull kultúrájának és történelmének egyik szerves részéből nőttek ki.

UK Pride in Hull 2017
UK Pride in Hull 2017 ©

Thomas Arran

UK Pride in Hull 2017
UK Pride in Hull 2017 ©

Thomas Arran

UK Pride in Hull 2017
UK Pride in Hull 2017 ©

Thomas Arran

50 Queers for 50 Years (50 év, 50 queer)

A Hull LGBT+ örökségét kutató fontos történelmi munka mellett más, az Egyesült Királyság queer-világának sokszínűségét ünneplő eseményeket is rendeztek városszerte. Az 50 Queers for 50 Years projekt keretében a művészek - többek között Robin Whitmore és Patrick Bullock - a helyi közösség tagjainak együttműködésével hatalmas multimédia-portrékat készítettek egy különleges felvonulásra. A Whitmore által „eltúlzottan modoros” stílusúként jellemzett figurák különböző műhelyekben készültek olyan brit ikonok tiszteletére, mint például Dusty Springfield és Freddie Mercury, vagy Clare Balding és Gok Wan brit tévés személyiségek. A fenti videóban a művészek bepillantást engednek stúdióikba, elmesélik alkotásaik történetét, és azt, hogy mi ihlette ezeket.

Az érdekességek között említhetjük a Lads & Lasses című színdarabot, amely arról az élményről szól, amikor egy fiatal nyilvánosan is felvállalja, hogy meleg. Ott volt még A Moment in Time, egy fotókiállítás Hull LGBT+ közösségéről, a Hull Independent Cinema közreműködésével megrendezett Hull Pride filmfesztivál, valamint a yorkshire-i születésű Paul Burston újságíró és író által létrehozott, meleg témájú Polari Irodalmi Szalon.

Az 1967-es Sexual Offences Act óriási jelentőségű mérföldkő volt az Egyesült Királyságban az LGBT+ jogok terén, mégis sokat kellett – és kell még mindig – tennünk azért, hogy megszüntessük az elnyomást és megváltoztassuk a hibás társadalmi attitűdöket  az Egyesült Királyságban, és másutt is. Hull LGBT+ eseményeinek merész programja, és a queer örökség ápolása tükrözi a város múltját, és reményteli, színes jövőképet vetít elénk.

Nézze meg ezt is!

Külső linkek