Két fiatal nő egy parkban mosolyogva

Hogyan javíthatjuk a városi fiatalok egészségét a design eszközeivel? A program során a résztvevők megismerik a tervezői gondolkodást, kapcsolatokat építhetnek, valamint társadalmi problémák megoldásán dolgoznak közösen.

A világ, amelyben élünk, hihetetlen nyomást helyez a fiatalokra. A fiatalok mentális egészségét olyan kihívások elé állítja a jelenlegi társadalom, amire korábban nem volt példa. A jóllétükkel kapcsolatos aggodalmak már a járványt megelőző években is erősödtek, a poszt-Covid korszakban azonban megugrott a depresszió, a szorongás, a trauma, a magány és az öngyilkossági gondolatok aránya. A mentális egészség a testre is hatással van, a kettő elválaszthatatlan. A fiatalok mentális és fizikai egészsége a társadalmunk lenyomata.

A programról

A program gerincét egy két napos, személyes részvételhez kötött Design Thinking workshop jelenti, ahol a résztvevők olyan készségeket fejlesztenek, mint a kreatív problémamegoldás, a kritikai gondolkodás és a társadalmi érzékenység.

A résztvevők 4–5 fős csapatokban dolgoznak olyan termékek és szolgáltatások létrehozásán, amelyek az azonosított problémára válaszolnak. A csapatokat mentorok segítik a prototípusok és az üzleti modellek kidolgozásában.

A programot egy pitch esemény zárja, ahol egy szakértőkből álló zsűri ad visszajelzést és választja ki a legjobb ötleteket.

Dátumok

  • 2023. szeptember 2. (10–16h): Design Thinking alapok, témák megismerése, kutatási terv
  • 2023. szeptember 9. (9–17h): kreatív brainstorming, üzleti tervezés, prototipizálás, pitch technikák
  • 2023. szeptember 20. (tbc, 18–21h): záró pitch

A részvétel kb 24 óra elfoglaltságot jelent. A két alkalom között otthoni munka is várható (kutatás, konzultáció, felkészülés a pitch-re).

Facilitátorok

  • Tornyánszki Éva, design manager, service designer – MOME, Kultúrgorilla
  • Sőregi Viktória, project manager – Impact Hub Budapest
  • Barna Máté, service designer, oktatásfejlesztési programvezető – MOME, Cellux Csoport

Mit nyersz?

  • Tudás-, és készségfejlesztést
  • Kapcsolati hálót
  • Đíjazás a legjobb ötleteknek

Kiknek szól?

16–30 éves fiataloknak, akiket érdekel a tervezői gondolkodás, a kreatív problémamegoldás, és szívesen dolgoznak csapatban. Társadalmi/egészségügyi, dizájn vagy üzleti háttér előny!

A programon a részvétel ingyenes, a helyek száma limitált.