Az EUNIC szervezésében évente megrendezett Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy növelje az érdeklődést a kortárs irodalom iránt. Az európai országokat és nyelveket képviselő kulturális szervezetek egy-egy írót és egy-egy verset vagy regényt választanak. A Radnóti Miklós Színház művészei ezekből a művekből olvasnak fel egy részletet. A felolvasóest helyszínéül attraktív, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyszínek szolgálnak. 

Irodalom Éjszakája 2019

2019-ban az Irodalom Éjszakája két városban is megrendezésre kerül, Budapesten és Debrecenben.

Író

Zadie Smith

Zadie Smith kortárs brit író, esszéíró. 1975-ben született Londonban angol apa és jamaikai anya gyermekeként. Cambridge-ben angol irodalmat hallgatott. A kritikusok által nagyra tartott első regénye, a Fehér Fogak (White Teeth, 2000) a multikulturális London élénk portréja, amelyet három etnikailag sokszínű család történetén keresztül ismerhetünk meg. Zadie Smith jelenleg a New York Egyetem irodalom professzora, New Yorkban és Londonban él. Legújabb regényei az NW (2012), ami London északnyugati részén játszódik, és a Swing Time (2016), ami pedig Londont, New York-ot és Nyugat-Afrikát köti össze. Zadie Smith műveiért számos díjat kapott. 

Regény

NW 

Zadie Smith briliáns regénye, az NW (2012), négy fiatal napjait követi higanyszerű rezdülésekkel, olykor megfoghatatlanul, olykor az érzékszervi elviselhetőség határán. Leah, Natalie, Felix és Nathan egy helyen és egy időben nőtt fel egy koszlott, külvárosi háztömbben, London északnyugati zónájában - saját életükről, kapcsolataikról és találkozásaikról alkotott benyomásaik egyszerre pusztítóak és felemelőek, gyönyörűek és brutálisak, mint az óriási város, amely körbefogja őket. A regényt 2013-ban a Női Irodalmi Díjra (Women’s Prize for Fiction) jelölték.

Helyszín

Budapest: Brody Studios

A The Studios, a BrodyLand bohém, vad gyermeke színes kulturális eseményeknek ad otthont kreativitásra buzdító falai közt: kiállítások, tematikus koktélkóstolók, filmvetítések, slam és comedy estek, koncertek várják az érdeklődőket. Az eddig klubrendszerben működő The Studios jelszava a nyitottság és közvetítés, az itt zajló összejöveteleken különböző művészeti ágak képviselői taláklozhatnak, és a létesítmény jó ismerkedési alkalmat jelent a budapesti művészeti élettel az itt élő külföldieknek is.

Debrecen: Cafe Frei

Művész

Budapest: Lovas Rozi – Márfi Márk 

Debrecen: Krajcsi Nikolett

Időpont

2019. március 28., csütörtökön 19 órától

Külső linkek