Resident Art Budapest - Eke Angéla ©

Szabó Márta

Az EUNIC szervezésében évente megrendezett Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy növelje az érdeklődést a kortárs irodalom iránt. Az európai országokat és nyelveket képviselő kulturális szervezetek egy-egy írót és egy-egy verset vagy regényt választanak. A Radnóti Miklós Színház művészei ezekből a művekből olvasnak fel egy részletet. A felolvasóest helyszínéül attraktív, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyszínek szolgálnak. 

Irodalom Éjszakája 2018 

2018-ban az Irodalom Éjszakája helyszínéül a Resident Art Budapest lakásgaléria szolgált. 8 felolvasás során közel 230 látogató hallgathatta meg Eke Angéla felolvasásában Andrea Levy afro-jamaikai származású brit írónő regényének, A citromfa gyümölcsének egy részletét. 

Literature Night 2018

Író

Andrea Levy

Író, öt regénye a fekete jamaicai bevándorlók Nagy-Britanniában született gyermekei nehézségeit járja körül. Szülei 1948-ban az Empire Windrush fedélzetén érkeztek Angliába – ez az utazás összetett képet adott a két országról, és meghatározta későbbi munkáit. Még az 1990-es években is kevesen írtak a fekete brit tapasztalatokról. Levy olyan regényeket kezdett írni, amelyeket ő is olvasni szeretett volna – történeteket a közösségéről, az ország változó, sokszínű lakosságáról, és a brit történelmet a Karib-térséggel összekötő szálakról.

Regény

A citromfa gyümölcse

Regényben Levy történetének horizontja messze túlmutat az országhatáron – elviszi az olvasót Skóciából a tengeren túlra, Panamába, Kubába és Harlembe. A főszereplő, Faith Jackson élete gyökeresen megváltozik, amikor szülei bejelentik, hogy visszaköltöznek Jamaicába. Faith követi őket a Karib-térségbe, ahol elkápráztatják Coral néni történetei és a családtörténet bonyolult szálai. A citromfa gyümölcse a család és a gyökerek, a helyek és az utak története, amely a fekete britek küzdelmét mutatja be a valódi otthon megtalálásáért.

Helyszín

Resident Art Budapest

A 2016-ban indult Andrássy úti lakásgaléria feltörekvő kortárs művészekkel foglalkozik, műteremlátogatásokat és galériasétákat szervez a városban. Célja, Schneller János művészettörténész vezetésével, a kortárs képzőművészeti színtér bővítése, a jelen művészetében való tájékozódás elősegítése, a személyes élmények révén való bevonódás megteremtése, és az érzékenyítés kiállítások, művészeti séták, tárlatvezetések, filmvetítések, művésztalálkozók révén.

Művész

Eke Angéla

2018-ban Eke Angéla Junior Príma-díjas színésznő olvasott fel A citromfa gyümölcséből.

Külső linkek