Irodalom Éjszakája 2023

Az Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A résztvevő kulturális intézetek az adott témához kapcsolódó kortárs írókat és irodalmi szövegeket választanak, és művészek ezekből olvasnak fel részletet. A felolvasások helyszínei izgalmas, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyek. A program a EUNIC Hungary főszervezésében valósul meg.

2023-ban az irodalmi happening-en három estén át 27 ország szerzőinek művéből olvasnak fel a színészek részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma: Lábnyomok.

Az esemény Budapesten 2023. június 7–9., Debrecenben 2023. június 15–17. között lesz.

Színészek ülnek egy szobában, és könyvet olvasnak fel.

Író

Max Porter (1981) angol író. Kortárs művészetet tanult, majd szerkesztőként és könyvkereskedőként dolgozott. A bánat egy tollas állat (2015) című első regénye a kortárs brit irodalom egyik legizgalmasabb debütálása volt. A mű közel harminc nyelven jelent meg és elnyerte többek között a The Sunday Times „Az év fiatal írója” díját és a Dylan Thomas-díjat. Lanny című második művét 2019-ben Booker díjra jelölték. Azóta két további könyve jelent meg, írásai tovább feszegetik a műfaji határokat.

Regény

A bánat egy tollas állat (2015) a novella és a vers keveréke, szürreális történet egy kétgyermekes íróról, aki felesége váratlan elvesztésével küzd. Max Porter három szólamban – az apa, a fiúk és a Varjú hangján – mesél a gyászról, a fájdalomról, az elfogadásról és a továbblépésről. Hatalmas kritikai visszhangot kiváltó első kötete bravúros nyelvi játékokban gazdag, megrázó és meglepő kisregény.

Fordította: Totth Benedek

Felolvasás

Budapest: Fővárosi Állat- és Növénykert, 2023. június 8., Ertl Zsombor (Vígszínház)

Debrecen: DEMKI-Belvárosi Alkotóműhely udvara, 2023. június 16., Papp István (Csokonai Színház)

Külső linkek