Az Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A résztvevő kulturális intézetek az adott témához kapcsolódó kortárs írókat és irodalmi szövegeket választanak, és művészek ezekből olvasnak fel részletet. A felolvasások helyszínei izgalmas, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyek. A program a EUNIC Hungary főszervezésében valósul meg. 

2022-ben az irodalmi happening-en három estén át 25 ország szerzőinek művéből olvasnak fel a színészek részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma: SZIGETEK. 

A felolvasásokra Budapesten 2022. június 1-3. között, Debrecenben 2022. június 16-18. között kerül sor. 

Színészek ülnek egy szobában, és könyvet olvasnak fel.

Író

Bernardine Evaristo (1959) brit író és egyetemi oktató. A londoni születésű, sokszínű európai és afrikai gyökerekkel rendelkező Evaristo származása fontos forrásnak bizonyul írásaiban. Eddig nyolc könyve jelent meg. A lány, a nő, a többiek (2019) című regénye elnyerte a Booker-díjat, így ő lett az első fekete nő, aki megkapta ezt a fontos irodalmi elismerést. A regény a megjelenése után elnyerte a British Book Awards legjobb szépirodalmi műnek járó díját is, és Evaristot választották az év írójának. 

Regény

A lány, a nő, a többiek a kortárs brit nők egymással összefonódó közösségének reményteli története, és a jelenkori Nagy-Britannia egyszerre szórakoztató és megrázó tablóképe. A sokhangú regény tizenkét szereplője nagyon eltérő életet él. Csupa felejthetetlen karakter, akik számos ponton keresztezik egymás életét, a rokonságban, szomszédságban, vagy éppenséggel a különböző problémákban, a szexualitástól a társadalmi helyzetig. Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét, és azokra a dolgokra emlékeztet, amelyek összekötnek minket. 

Fordította: Kállay Eszter

Helyszín

Budapest: Margitsziget (Facebook esemény)

 Debrecen: szabadtéri belvárosi helyszínek(Facebook esemény)

Művész

Budapest: Szilágyi Csenge (Vígszínház)

Debrecen: (Csokonai Színház)

Időpont

Budapest: 2022.06.01-03. 

Debrecen: 2022.06.16-18.

Külső linkek