Az Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A résztvevő kulturális intézetek az adott témához kapcsolódó kortárs írókat és irodalmi szövegeket választanak, és művészek ezekből olvasnak fel részletet. A felolvasások helyszínei izgalmas, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyek. A program a EUNIC Hungary főszervezésében valósul meg. 

2021-ben az irodalmi happening-en három estén át 24 ország 25 szerzőjének művéből olvasnak fel a színészek részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Budapesten Belső-Erzsébetváros ad otthont a felolvasásoknak. Az idei téma: VÉSZKIJÁRAT.

A felolvasásokra Budapesten 2021. június 23-25 között, Debrecenben 2021. június 10-12 között kerül sor. 

Színészek ülnek egy szobában, és könyvet olvasnak fel.

Író

Ali Smith (1962) skót író, drámaíró, újságíró, a kortárs brit irodalom egyik legfontosabb szerzője. A Hogy lehetnél mindkettő (2014) című regénye olyan, mint egy irodalmi Escher-grafika, amelyben sorsok, terek és identitások fonódnak egymásba. A mű 2015-ben megkapta a legrangosabb női irodalmi elismerést, a Baileys-díjat. Az Ősz az Évszak-kvartett első része, amelyet Man Booker díjra is jelöltek. A sorozat kötetei a 2016-os brit EU-népszavazás hatásait vizsgálják önálló, de szépen összecsengő történetekben.

Regény

Ősz (Magvető, 2020)

Fordította: Mesterházi Mónika

A 32 éves Elisabeth minden héten meglátogatja a 101 éves Danielt, aki egy gondozóházban alussza át a napjait. A nő még gyerekkorában kötött barátságot idős szomszédjával, aki megismertette az egyetlen brit női pop art művész, a tragikusan fiatalon elhunyt Pauline Boty munkásságával. Miközben Elisabeth várja, hogy Daniel felébredjen, Nagy-Britannia próbál megbirkózni a népszavazás következményeivel. Ali Smith regénye lírai meditáció a barátságról, a változó világról és a Brexit-okozta társadalmi törésvonalakról. 

Helyszín

Budapest: Belső-Erzsébetváros helyszínei (Facebook esemény)

Debrecen: szabadtéri belvárosi helyszínek (Facebook esemény)

Művész

Mesterházi Mónika (1967-), költő, esszéíró, műfordító. AZ ELTE magyar-angol szakán végzett. Több verseskötet szerzője. Szabadúszó műfordító, regényt, novellát, verset fordít angolról magyarra (pl. Alice Munro, Lydia Davis, Ali Smith műveit).

Időpont

Budapest: 2021. június 23-25.

Debrecen: 2021. június 10-12.

Külső linkek