Absztrakt illusztráció ecsetvonásokkal.

Az Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A résztvevő európai kulturális intézetek az adott témához kapcsolódó, kortárs írókat és irodalmi szövegeket választanak, és művészek ezekből olvasnak fel részletet. A felolvasások helyszínei izgalmas, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyek. A program a EUNIC Hungary szervezésében, a budapesti Örkény Színház, a debreceni Csokonai Színház és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával valósul meg.  

2020-ban a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az Irodalom Éjszakáját új formában  rendezzük meg. Budapesten a kortárs irodalom sokszínűségét felvillantó szövegrészletek az Örkény Színház ismerős vagy titkos szegletében hangzanak el. A téma: Titkok. 

Budapesten a felvételek premierje a Facebook-on lesz 2020. június 24-26. között. Debrecenben szabadtéri felolvasásokra kerül sor 2020. június 26-28. között.

Színészek ülnek egy szobában, és könyvet olvasnak fel.

Író

Kazuo Ishiguro (1954) Japánban született, 1960-ban költözött az Egyesült Királyságba. 1989-ben a Napok romjai című regényéért Man Booker-díjat kapott. Ne engedj el című regényét (2005) a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé. 2017-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, amiért regényeiben óriási érzelmi erővel tárja fel a világgal való csalóka kapcsolódásunk mögötti mélységet. Ishigurót az emlékek foglalkoztatják, főszereplői a múlt feldolgozásával, az emlékezés segítségével próbálják betölteni a szeretteik elvesztése okozta űrt.

Regény

Ne engedj el

(Cartaphilus Könyvkiadó, 2011, fordította: Kada Júlia)

Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy a háttérben sötét titok bújik meg. Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolatársa, Ruth és Tommy.

A megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó mű rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás időtlen drámáját. Ishiguro újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

Helyszín

Budapest: Online (Facebook esemény)

Debrecen: szabadtéri helyszínek (Facebook esemény)

Művész

Budapest: felolvas: Radnay Csilla m.v. – rendező: Fodor Orsi e.h. (SZFE)

Debrecen: felolvas: Újhelyi Kinga

Időpont

Budapest: 2020.június 25. 20:40 (majd online elérhető)

Debrecen: 2020.június 26. 20:00 – 22:00 folyamatosan

Külső linkek