Irodalom Éjszakája 2024

Kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban találkoznak.

Az Irodalom Éjszakája felolvasóest célja, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat és az olvasást. A résztvevő kulturális intézetek az adott témához kapcsolódó kortárs írókat és irodalmi szövegeket választanak, és művészek ezekből olvasnak fel részletet. A felolvasások helyszínei izgalmas, a nyilvánosság számára más alkalmakkor nem feltétlenül látogatható helyek. A program a EUNIC Hungary szervezésében valósul meg.

2024-ban az irodalmi happening-en három nyári estén át 24 ország szerzőinek művéből olvasnak fel a színészek részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.

Az esemény Budapesten 2024. június 5–7., Debrecenben 2024. május 31. és június 2. között lesz.

Az idei téma: Túlsó part

Színészek ülnek egy szobában, és könyvet olvasnak fel.

Író

Rachel Cusk (1967) brit író. Kanadában született, gyerekkora óta Angliában él. A nőiesség és a társadalmi szatíra témái központi szerepet játszanak munkáiban. Az Egy élet munkája című, szikár, néhol szatírába hajló memoárja az anyává válásról, illetve a válását feldolgozó Utójáték hozták el számára a nemzetközi hírnevet. Nagy kritikai sikert kiváltott regénytrilógiája (Körvonal, Tranzit, Babérok) magyar nyelven is olvasható. Booker-díjra jelölt legújabb regénye, A vendégház 2021-ben jelent meg Nagy-Britanniában.

A vendégház (2021). Egy középkorú nő, M. meghív egy híres művészt a távoli lápvidékre, a vendégházába, hogy ott alkosson. Nem hagyják nyugodni a férfi festményei, és abban bízik, a bennük megtalált művészi látásmód őt is közelebb viszi majd saját életének rejtélyéhez. Rachel Cusk új könyve a bezáródás regénye – a női sorsról és a férfikiváltságokról, az emberi kapcsolatok geometriájáról és az életünket átszövő erkölcsi kérdésekről gondolkodtat el.

Fordította: Nádor Zsófia

Felolvasás

Budapest: Margit-negyed, 2024.június 5.

Debrecen: Belváros, 2024.június 2.

Külső linkek