A CAMBRIDGE NYELVVIZSGÁK AKKREDITÁCIÓJA A VESZÉLYHELYZET LEJÁRTÁT KÖVETŐ 90. NAPIG MEGHOSSZABBÍTÁSRA KERÜLT

Kedves Érdeklődők! Örömmel tudatjuk, hogy azok számára is biztosított lesz az akkreditált magyar bizonyítvány a Cambridge nyelvvizsgabizonyítvány mellé, akik a veszélyhelyzet kihirdetése előtt a bizonytalanság miatt még nem jelentkeztek be ugyan egy Cambridge nyelvvizsgára, de a központunkkal már korábban felvették ezügyben a kapcsolatot.

A vizsgáztatás újraindításának időpontját a hatályos kormányrendeletek és az egészségügyi ajánlások alapján fogjuk meghatározni, mivel a vizsgázóink egészségének biztosítása továbbra is fontos számunkra. Addig is a honlapunkon lehet jelentkezni a meghírdetett vizsgaidőpontokra. A vizsgáztatás újraindításáról minden beregisztrált vizsgázónkat emailben fogjuk értesíteni legkésőbb 10 nappal a vizsga előtt. Azok számára, akik időközben a vizsga lemondása mellett döntenek, a teljes vizsgadíjat visszautaljuk.

 

A Cambridge-i Egyetem Cambridge Assessment English nyelvvizsgái 2003 óta államilag elismertek Magyarországon; az akkreditáció megújítása kétévente esedékes. Jelenleg e vizsgák tárgyában egyeztetések folynak a Cambridge Assessment és az Oktatási Hivatal között. Ezekben az egyeztetésekben a British Council mint a Cambridge-vizsgák magyarországi szervezője, közvetítőként vesz részt – célunk, hogy a vizsgák államilag elismert státusza a jövőben is megmaradjon. Az akkreditáció a tárgyalások jelen állása szerint 2020 júniusáig biztosított.

A Cambridge angol nyelvvizsgákat több mint 25 ezer egyetem, munkáltató és kormányzat ismeri el szerte a világon. A tavalyi év során több mint 7 millió vizsgázó tett Cambridge-nyelvvizsgát a világon működő több mint 2.800 vizsgaközpont valamelyikében, köztük Magyarországon. A Cambridge Assessment szakmai tanácsai fontos szerepet játszottak a Közös Európai Referenciakeret (KER) kidolgozásában. A magyaroszági nyelvvizsgarendszer a KER-t használja a nyelvi szintek meghatározásának alapjául.

Úgy gondoljuk, hogy a Cambridge-vizsgák gazdagítják a magyarországi nyelvvizsgarendszert: amikor a diákok egy magas színvonalú vizsgára készülnek fel, ahhoz magas színvonalú nyelvtanításra és -tanulásra van szükségük. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan megállapodás szülessen, amely biztosítja az akkreditáció 2020 júniusa utáni jövőjét, és derülátóak vagyunk, hogy sikerül megtalálni azt a megoldást, amely hosszú távon is biztosítja a Cambridge-vizsgák magyarországi akkreditációját. Amint további információk állnak rendelkezésre a kérdésben, haladéktalanul értesíteni fogjuk az érdeklődőket.

Gyakori Kérdések

K: Kapok akkreditált bizonyítványt, ha a vizsgám június 14-e előtt van, de a bizonyítványomat később kapom kézhez?

V: Igen. Azok a vizsgázók, akik 2020 június 14-e előtt vesznek részt az alábbi Cambridge Assessment English vizsgákon, megkapják mind a Cambridge Assessment English által kiállított, nemzetközileg elismert bizonyítványt, mind pedig az Idegennyelvi Vizsgák Akkreditációs Központja által kiállított akkreditált magyar bizonyítványt.

•Cambridge Assessment English: First (B2, FCE)

•Cambridge Assessment English: Advanced (C1, CAE)

•Cambridge Assessment English: Proficiency (C2, CPE – accredited at C1 level).

 

K: Visszaigényelhetek pénzt a magyar kormánytól a Cambridge Assessment English First, Advance vagy Proficiency vizsgámra, ha a vizsgám 2020. június 14-e előtt lesz?

V: Igen, azok a 35 év alatti (de 14 év feletti) vizsgázók, akik 2020 június 14-e előtt sikeres Cambridge Assessment English First, Advance vagy Proficiency vizsgát tesznek, visszaigényelhetik a magyar kormánytól a vizsgadíj államilag támogatott összegét. További részletekért kérjük, látogasson el az Információ a vizsgadíj-visszaigényléséről oldalunkra.

K: Kapok akkreditált bizonyítványt, ha a vizsgám 2020 június 14-e után lesz?

V: Azok a vizsgázók, akik 2020 június 14-e után vesznek részt a Cambridge Assessment English First, Advance vagy Proficiency vizsgán, Cambridge Assessment English által kiállított, nemzetközileg elismert bizonyítványt kapnak. Abban az esetben, ha a Cambridge Assessment English vizsgákra vonatkozó nemzeti akkreditáció június 14-e után megszűnik, a nemzetközileg elismert bizonyítványra kérhető honosítás. A honosított nyelvvizsga-bizonyítvány és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány felhasználhatósága között semmilyen tekintetben nincs különbség. A kérelmezők a honosítást egy névleges díj ellenében kérhetik az Oktatási Hivataltól. Erről bővebben itt olvashat.

K: Visszaigényelhetek pénzt a magyar kormánytól a Cambridge Assessment English vizsgámra, ha június 14-e után vizsgáztam?

V: Nem, azonban a honosítási díjat vissza lehet igényelni.

K: Hogyan igényelhetem vissza a honosítás díját?

V: A honosítás kérelmezőjének fizetési igazolást kell kérnie az Oktatási Hivataltól. 

K: Mennyibe kerül a honosítás?

V: A honosítás eljárási díja jelenleg 10 000 Ft.

K: Hogyan kérvényezhetem a bizonyítványom honosítását?

V: Az alábbi dokumentumokat kell benyújtania postai úton vagy személyesen az Oktatási Hivatalnak:

•Hitelesített nyelvvizsga-bizonyítvány másolat

•Kitöltött és aláírt Kérelem űrlap 1 példányban

•Az eljárási díj befizetését igazoló csekk feladóvevénye vagy az átutalás teljesítését igazoló bizonylat (kinyomtatott képernyőfotó)

További információért kérjük, látogasson el az Oktatási Hivatal honlapjára.

 

K: Segít a British Council a honosítási eljárásban?

V: Igen, a British Council kiállítja a Cambridge Assessment English bizonyítvány hitelesített másolatát. Azok a vizsgázók, akik honosítani szeretnék bizonyítványaikat, megkapják a hitelesített másolatot a Cambridge Assessment English nemzetközi bizonyítvánnyal együtt.

K: A honosított bizonyítvány ugyanúgy használható Magyarországon, mint az államilag elismert bizonyítvány?

V: Igen, a honosított nyelvvizsga-bizonyítvány és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány felhasználhatósága között semmilyen tekintetben nincs különbség.

K: Mennyi ideig érvényes a honosított Cambridge Assessment English bizonyítvány?

V: A honosítás nem érinti az érvényességi időt.

További kérdéseivel forduljon hozzánk a következő címen: information@britishcouncil.hu