A Cambridge Assessment English nyelvvizsgák egyenértékűek lettek a Magyarországon államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgarendszerekkel.

 

Örömmel értesítünk arról, hogy a B1, B2, C1 és C2 szintű Cambridge English nyelvvizsgák a nyelvvizsgákról szóló 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet 2020. december 24-én megjelent módosítása értelmében egyenértékűek lettek a Magyarországon államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgákkal. Ez azt jelenti, hogy azoknak a vizsgázóknak, akik 2020. december 24-e után tesznek sikeresen Cambridge-vizsgát, Magyarországon is elfogadják a Cambridge-i bizonyítványát, külön honosítási eljárás nélkül.

Mivel a jogszabálymódosítás még nagyon új, annak alkalmazásával kapcsolatban vannak még kidolgozásra váró részletek, melyekről egyeztetünk az illetékes kormányzati hivatalokkal. Amint rendelkezésre állnak további információk, a honlapunkon közzétesszük ezeket, illetve emailben is értesítünk minden regisztrált vizsgázót.

 

Kell-e honosíttatnom a Cambridge English bizonyítványomat, ha Magyarországon szeretném használni?

A 2020. szeptember 16 - december 24 között Magyarországon letett vizsgákon megszerzett Cambridge bizonyítványokat kell honosíttatnia a vizsgázóknak, hogy Magyarországon is tudják használni például a magyar felsőoktatási felvételi eljárásban. Az ezt az időszakot megelőzően letett vizsgákon a vizsgázók magyar akkreditált bizonyítványt is kaptak, így nekik nincs szükségük erre a különeljárásra.  

A honosítási folyamatról a következő oldalon tudsz tájékozódni: NYAK OH hivatalos honlapja 

Honosíttatni csak a jelentkezés szintjén sikeresen letett vizsgák bizonyítványait lehet! 

2020. december 24-e után B1, B2, C1 és C2 (PET, FCE, CAE és CPE) szinteken megszerzett Cambridge bizonyítványok viszont már egyenértékűek a Magyarországon államilag elismert, akkreditált nyelvvizsabizonyítványokkal. Ez azt jelenti, hogy a 2020. december 24-e után megszerzett Cambridge bizonyítványokat önmagában is elismerik a magyarországi intézmények, így nincs szükség honosítási eljárásra.  

A 137/2008. (V. 16.) Korm. Rendelet 3. számú melléklete szerint 2020. december 24-étől kezdve a nemzetközi kulturális egyezményekre tekintettel: 

     A Cambridge Assessment English nyelvvizsgarendszer

     a) B1 szintű vizsgája általános, egynyelvű, komplex típusú alapfokú nyelvvizsgának, 

     b) B2 szintű vizsgája általános, egynyelvű, komplex típusú középfokú nyelvvizsgának, 

     c) C1 szintű vizsgája általános, egynyelvű, komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának, 

     d) C2 szintű vizsgája általános, egynyelvű, komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának felel meg. 

A C2-es Proficiency szintű vizsgámat is elfogadják Magyarországon?

Igen. A C2-es CPE vizsgán megszerzett bizonyítványt C1-es felsőfokú bizonyítványnak fogadják el Magyarországon.  

Jár-e többletpont a sikeres Cambridge nyelvvizsgák után a magyarországi felsőoktatási felvételinél?

Igen. A Cambridge English FCE, CAE és CPE szinten megszerzett bizonyítványok többletpontot jelentenek a magyarországi felsőoktatási felvételinél, megfelelnek a diplomakiadási követelményeknek és közalkalmazotti területen a nyelvvizsga-pótlék igényléshez is felhasználhatók.  

A felvételi eljárás részleteiről és a pontszámításról a felvi.hu-n érdemes tájékozódni, a hivatalos felsőoktatási felvételi tájékoztató nyelvvizsgákról szóló aloldalán. 

A honosított nyelvvizsga-bizonyítványt ugyanúgy tudom használni Magyarországon, mint az úgynevezett „keményfedeles” akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványokat?

Igen. A honosított bizonyítványok és az államilag elismert bizonyítványok felhasználhatósága között semmilyen tekintetben nincs különbség, teljesen megfelelnek az akkreditált bizonyítványoknak, tehát ugyanúgy használhatók a felvételi eljárásban, illetve a diplomakiadásnál is elismerik, elfogadják őket. 

A külföldön letett Cambridge English bizonyítványokat kell-e honosíttati ahhoz, hogy Magyarországon is használni lehessen őket?

Igen, a külföldön megszerzett Cambridge bizonyítványokat jelenleg honosíttatni kell ahhoz, hogy Magyarországon elismertethetőek legyenek.

A honosítási folyamatról a következő oldalon tudsz tájékozódni: NYAK OH hivatalos honlapja 

Honosíttatni csak a jelentkezés szintjén sikeresen letett vizsgák bizonyítványait lehet! 

Lesznek-e újra For Schools vizsgák 2021-ben?

Igen, hamarosan meghirdetésre kerülnek az időpontok. 

A tavaszi vizsganaptár még alakulóban van, de hamarosan várható a For Schools vizsgaidőpontok meghirdetése. 

Visszaigényelhetem a Magyar Államkincstártól a sikeres Cambridge English vizsgám díját, ha 2020. szeptembere után vizsgáztam?

Nem. 

A 2020. szeptember 16-a után meghirdetett Cambridge English vizsgák nem szerepelnek az „első ingyenes nyelvvizsga” programban, így tehát nem lehetséges a sikeresen letett vizsgák díját visszaigényelni az államtól. 

A 2020 december 25-e után Magyarországon letett Cambridge English vizsgák egyenértékűek lettek a magyar akkreditált nyelvvizsgarendszerekkel, viszont továbbra sem vesznek részt a fent említett programban. 

További kérdésekkel fordulj hozzánk a következő címen: information@britishcouncil.hu