FONTOS VÁLTOZÁS, hogy a nyelvvizsgarendszer magyar akkreditációja jelenleg szünetel, így szeptembertől csak a nemzetközi Cambridge-i bizonyítványt kapják meg a vizsgázók. 

Amint további információk állnak rendelkezésünkre bármilyen változásról az akkreditáció helyzetével kapcsolatban, haladéktalanul értesíteni fogjuk a vizsgázóinkat és az érdeklődőket a jelen honlapon.

 

A Cambridge angol nyelvvizsgákat több mint 25 ezer egyetem, munkáltató és kormányzat ismeri el szerte a világon. A tavalyi év során több mint 7 millió vizsgázó tett Cambridge-nyelvvizsgát a világon működő több mint 2.800 vizsgaközpont valamelyikében, köztük Magyarországon. A Cambridge Assessment szakmai tanácsai fontos szerepet játszottak a Közös Európai Referenciakeret (KER) kidolgozásában. A magyaroszági nyelvvizsgarendszer is a KER-t használja a nyelvi szintek meghatározásához. 

A Cambridge-i Egyetem Cambridge Assessment English nyelvvizsgái 2003 óta államilag elismertek Magyarországon; az akkreditáció megújítása kétévente esedékes. 

Jelenleg e vizsgák tárgyában egyeztetések folynak a Cambridge Assessment és az Oktatási Hivatal között. Ezekben az egyeztetésekben a British Council mint a Cambridge-vizsgák magyarországi szervezője, közvetítőként vesz részt. 

Az akkreditáció a tárgyalások jelen állása szerint csak 2020 augusztus végéig biztosított. Szeptembertől a Cambridge nyelvvizsgák akkreditációja legalább 90 napig felfüggesztésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő őszi időszakban a vizsgázók csak a Cambridge-i nemzetközi bizonyítványt kapják meg, a magyar államilag elismert bizonyítványt viszont nem. Államilag elismert bizonyítványt honosítási eljárás révén kérvényezhetnek a vizsgázók az Oktatási Hivatalnál.

Kérjük, olvasd el az alábbi gyakori kérdések rovatot:

Gyakori Kérdések

K: Kapok akkreditált bizonyítványt, ha a vizsgámat 2020. augusztus 31-e előtt tettem, de a bizonyítványomat csak később kapom kézhez?

V: Igen. Azok a vizsgázók, akik 2020. augusztus 31-ig bezárólag vesznek részt az alábbi Cambridge Assessment English vizsgákon, megkapják mind a Cambridge Assessment English által kiállított nemzetközileg elismert bizonyítványt, mind pedig az Idegennyelvi Vizsgák Akkreditációs Központja által kiállított akkreditált magyar bizonyítványt.

  • Cambridge Assessment English: First (B2, FCE)
  • Cambridge Assessment English: Advanced (C1, CAE)
  • Cambridge Assessment English: Proficiency (C2, CPE – accredited at C1 level).

K: Visszaigényelhetek pénzt a magyar kormánytól a Cambridge Assessment English First, Advanced vagy Proficiency vizsgámra, ha a vizsgám 2020. augusztus 31-e előtt volt?

V: Igen, azok a 35 év alatti (de 14 év feletti) vizsgázók, akik 2020. augusztus 31 előtt sikeresen Cambridge Assessment English First, Advance vagy Proficiency vizsgát tesznek, visszaigényelhetik a magyar kormánytól a vizsgadíj államilag támogatott összegét.

K: Kapok akkreditált bizonyítványt, ha a vizsgám 2020. augusztus 31-e után lesz?

V: Azok a vizsgázók, akik 2020. szeptemberétől vesznek részt a Cambridge Assessment English First, Advance vagy Proficiency vizsgán, csak a Cambridge Assessment English által kiállított, nemzetközileg elismert bizonyítványt kapják meg. 

A felfüggesztés ideje alatt szerzett Cambridge-i nemzetközileg elismert bizonyítványra azonban kérhető majd honosítás az Oktatási Hivatalnál.

Fontos tudni, hogy a honosított nyelvvizsga-bizonyítvány és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány felhasználhatósága között semmilyen tekintetben nincs különbség, tehát a honosított bizonyítvány ugyanúgy használható felvételihez és diplomakiadáshoz is, mint a hagyományos “keményfedeles” akkreditált bizonyítványok. A honosítást kérelmezők a honosítási eljárást egy névleges díj ellenében kérhetik az Oktatási Hivataltól. Erről bővebben itt olvashat.

K: Visszaigényelhetek pénzt a magyar kormánytól a Cambridge Assessment English vizsgámra, ha 2020. augusztus 31-e után vizsgázom?

V: Nem, azonban a honosítási díjat vissza lehet igényelni. A Magyar Államkincstártól csak azon sikeres vizsgák vizsgadíját lehet visszaigényelni, amely vizsgák rendelkeznek magyar akkreditációval. Mivel a Cambridge vizsgák akkreditációja most nem áll fent, ezért a Cambridge vizsgákra nem vonatkozik az “első ingyenes nyelvvizsga” program, azok vizsgadíját nem lehet visszaigényelni. 

K: Mennyibe kerül a honosítás?

V: A honosítás eljárási díja jelenleg 10 000 Ft.

K: Hogyan kérvényezhetem a bizonyítványom honosítását?

V: Aktuális információkért kérjük, látogasson el az Oktatási Hivatal honlapjára.

K: Segít a British Council a honosítási eljárásban?

V: Igen, a British Council kiállítja a Cambridge Assessment English bizonyítvány hitelesített másolatát. Azok a vizsgázók, akik honosítani szeretnék bizonyítványaikat, megkapják a hitelesített másolatot a Cambridge Assessment English nemzetközi bizonyítvánnyal együtt.

K: A honosított bizonyítvány ugyanúgy használható Magyarországon, mint az államilag elismert bizonyítvány?

V: Igen, a honosított nyelvvizsga-bizonyítvány és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány felhasználhatósága között semmilyen tekintetben nincs különbség.

K: Mennyi ideig érvényes a honosított Cambridge Assessment English bizonyítvány?

V: A honosítás nem érinti az érvényességi időt.

További kérdéseivel forduljon hozzánk a következő címen: information@britishcouncil.hu