Mikor kapom meg az eredményeket?

Nem kell sokáig várnod az IELTS vizsga eredményeire. 

Eredményeidet megtekintheted a Vizsgázók portálján. Attól függően, hogy melyik IELTS-vizsgát tetted le, eredményeidet az alábbiakban megjelölt időtartam elteltével fogod megkapni:

Vizsga  Eredmények megjelenése
IELTS papíron 13 nap
IELTS számítógépen 3–5 nap
IELTS Online 6–8 naptári nap a vizsga letétele után
IELTS for UK Visas and Immigration papíron 13 nap
IELTS for Life Skills 7 nap

Az IELTS eredmények 2 évig online elérhetők, de nem használhatod teljesítményed hivatalos igazolására.

Ha IELTS Online vizsgát tettél, akkor csak elektronikus úton kapod meg eredményeidet, azonban lehetőséged van arra, hogy kinyomtasd az elektronikus nyelvvizsga-bizonyítványt, és elküldd azoknak az intézményeknek, ahová jelentkezni szeretnél.

Ha elveszíted a Test Report Form-ot, vagy elfelejti a teszt eredményeidet, kérjük, fordulj a tesztközponthoz.

Mikor kapom kézhez az eredményemet tartalmazó bizonyítványt?

Az IELTS teszt pontszámát tartalmazó nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) postán fogjuk elküldeni 13 nappal a teszt dátumát követően a papíralapú teszt esetében.

Az IELTS eredményeket nem közöljük telefonon vagy e-mailben.

A nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) közvetlenül az intézményeknek küldjük el, ahová jelentkeztél.

Az intézményeknek eredeti Test Report Form bizonyítványokra van szükségük. Fénymásolatot nem fogadnak el.

A nyelvvizsga bizonyítvány legfeljebb öt további másolatát tudjuk elküldeni közvetlenül olyan intézményeknek, amelyeknél pályáztál (például egyetemek, bevándorlási hivatalok stb.). Kérjük, adja meg a megfelelő címeket a tesztvizsgáló portálon a teszt elvégzésétől számított két éven belül.

Ha a számítógépes IELTS teszt foglalásakor ötnél kevesebb példányt rendeltél, de további példányokra van szükséged, a Vizsgázók portálján ingyenesen rendelhetsz további másolatokat a teszt dátumát követő két éven belül. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 2020 december 1. után tettek vagy tesznek papír alapú IELTS vizsgát.

Ha 2020 december 1. előtt tettél papír alapú vizsgát, ki kell töltened a Kérelem további TRF-ek kiállítására (angol) űrlapot és elküldened az information@britishcouncil.hu e-mail címre. A TRF-et közvetlenül az intézményhez fogjuk eljuttatni.

Ne feledd megadni az intézmény teljes postai címét. A teljes cím nélkül nem tudjuk ellenőrizni, vajon az intézmény hozzáférést szerzett-e az IELTS nyelvvizsga bizonyítvány megerősítése szolgáltatáshoz, amely lehetővé teszi az eredmények megtekintését azután, hogy elektronikus úton továbbították azokat. Abban az esetben, ha nem férnek hozzá ehhez a szolgáltatáshoz, akkor postán küldjük el a bizonyítványt.

Kaphatok további másolatokat az IELTS eredményeimről?

Ha azt szeretnéd, hogy az öt példányon kívül a TRF még egy újabb másolatát elküldjük egy elismert szervezetnek, további másolatonként a postaköltség megfizetése és példányonként 5000 Ft adminisztrációs díjat kell fizetned.

Ehhez meg kell adnod az intézmény címét, és ki kell töltened a Kérelem további TRF-ek kiállítására (angol) űrlapot és elküldened az information@britishcouncil.hu e-mail címre. A TRF-et közvetlenül az intézményhez fogjuk eljuttatni.

Tájékoztatunk, hogy a további nyelvvizsga bizonyítvány kiállítása körülbelül 10 napot vesz igénybe.

Mit jelent az IELTS pontszám?

A teszt mindegyik részére egy 0-tól 9-ig terjedő sávos pontszámot kapsz, amely tükrözi az angol nyelvtudásodat.

A TRF megjeleníti a négy készség mindegyikét (hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség), valamint az átfogó sávos pontszámot. A sávos pontszám a teszt mindegyik részében lehet egész szám (például 5.0, 6.0, 7.0) vagy törtszám (pl. 5.5, 6.5, 7.5).

A pontszámmal kapcsolatos további információt találsz itt

Mennyi ideig érvényesek az IELTS eredmények?

A szervezetek általában nem fogadnak el két évesnél régebbi eredményt, hacsak nem tudod igazolni, hogy a vizsga letétele óta aktívan fenntartottad vagy megpróbáltad továbbfejleszteni az angol nyelvtudásodat. Az IELTS partnerek nem tudják megerősíteni a két évesnél régebbi teszteredmények érvényességét.

Hogyan kérhetem az IELTS teszt pontszám újraszámítását?

Ha a pontszámod nem az elvárásaidnak megfelelő, akkor kérheted a pontszámok újraszámítását. Ezt az eredmény felülvizsgálatának nevezik (EOR). Kiválaszthatod, hogy a teszt mely részeit szeretnéd felülvizsgáltatni, a kérelmet annál a vizsgaközpontnál kell benyújtanod, ahol letetted a vizsgát.

A szolgáltatás díja 2021. Szeptember 15-étől 35 000 HUF, amelyet visszatérítenek, amennyiben a teszt bármely részénél növekszik a pontszámod.

A felülvizsgálatot a teszt dátumát számított hat héten belül kérheted.

A felülvizsgálati kérelmet a Test Taker Portalon keresztül tud benyújtani.

Az újrajavítás általában 2-21 nap alatt készül el, a tényleges időt több tényező befolyásolja, például az, hogy hány résznek a felülvizsgálatát kérted. Ha 28 nap elteltével nem kaptál választ, lépj kapcsolatba az ügyfélszolgálattal

Újra letehetem az IELTS tesztet?

Nincs korlátozva, hogy újból nekifuss az IELTS tesztnek. A tesztre bármikor előjegyezhetsz, amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá.

Vedd figyelembe azonban, hogy a pontszámod valószínűleg nem fog növekedni az angol nyelvtudásod fejlesztése érdekében tett jelentős erőfeszítések nélkül. Látogass el a felkészítő részhez, ahol szintfelmérő gyakorlótesztet tölthetsz ki. 

Honosítás

Sikeres IELTS vizsga esetén a British Council kiállít egy IELTS nyelvvizsga bizonyítványt (Test Report Form) melyet igény esetén lehetőség van honosíttatni. Ezáltal a vizsgázó egy nemzetközileg elfogadott és egy Magyarországon is érvényes, államilag elismert bizonyítvánnyal is rendelkezni fog. A honosított bizonyítványnak nincsen lejárati dátuma, de mivel az eredeti IELTS bizonyítványon az áll, hogy ajánlott 2 év után egy újabb vizsgát letenni, így minden esetben egyéni egyeztetést javaslunk a befogadó intézménnyel.

Ha szeretnéd az IELTS bizonyitványodat honosítani, az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjánál kell intézned. 

A honosítással kapcsolatos információkat itt találod. A honosítási eljárás időtartama minimum 3 hét.

A honosított IELTS bizonyítvány (A4 papir alapú bizonyítvány csatolva az eredeti bizonyítvány mellé):

  • a magyar rendszerben elfogadott alap-, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának felel meg az elért pontszám függvényében (lásd Megfeleltetés),
  • minden magyarországi intézmény, egyetem, főiskola és cég által államilag elismert bizonyítványként elfogadott,
  • a felvételi eljárás szabályainak megfelelően pontot ér az egyetemi felvételinél,
  • más nyelvvizsgákhoz hasonlóan (szinttől függően) használható az egyetemi diploma kiváltásához,
  • kiválóan alkalmas a nyelvi kompetencia igazolására munkavállalásnál,
  • a magyar nyelvvizsga szabályoknak megfelelően nem évül el.

Az IELTS és a Közös Európai Nyelvi Keretrendszer

Az Európa Tanács is elismeri az IELTS-et. A Közös Európai Nyelvi Keretrendszer (CEFR) jelenti a nyelvtudás országok közötti kölcsönös elismerésének alapját, mely elősegíti az oktatási és munkavállalási lehetőségeket.

CEFR szint IELTS skála értéke
Alapszint (A2) 2.5-3.5
Alapfok (B1) 4.0-5.0
Középfok (B2) 5.5-6.5
Felsőfok (C1) 7.0-8.0
Mesterfok (C2) * 8.5-9.0

* Mivel a magyar rendszerben nem található meg a C2-es szint, ezér 7.0 pontszám felett minden IELTS honosítás C1-es szintű magyar nyelvvizsgabizonyítványt eredményez.