Mikor kapom meg az eredményeket?

Nem kell sokáig várnod az IELTS vizsga eredményeire. 

Bejelentkezhetsz a Test Taker Portal-ra eredményeid megtekintéséhez. Az IELTS eredmények 28 napig online elérhetők, de nem használhatod teljesítményed hivatalos igazolására.

Amennyiben papíralapú tesztet teljesítettél, az eredményeidet a teszt dátumát követően 13 naptári nappal tekintheted meg.

Mikor kapom kézhez az eredményemet tartalmazó bizonyítványt?

Az IELTS teszt pontszámát tartalmazó nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) postán fogjuk elküldeni 13 nappal a teszt dátumát követően a papíralapú teszt esetében.

Az IELTS eredményeket nem közöljük telefonon vagy e-mailben.

A nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) közvetlenül az intézményeknek küldjük el, ahová jelentkeztél.

Az intézményeknek eredeti Test Report Form bizonyítványokra van szükségük. Fénymásolatot nem fogadnak el.

A nyelvvizsga bizonyítvány legfeljebb öt további másolatát tudjuk elküldeni közvetlenül olyan intézményeknek, amelyeknél pályáztál (például egyetemek, bevándorlási hivatalok stb.). Ha szeretnéd ezt igénybe venni, kérjük, add meg a vonatkozó címeket, amikor előjegyzel a tesztre.

Ne feledd megadni az intézmény teljes postai címét. A teljes cím nélkül nem tudjuk ellenőrizni, vajon az intézmény hozzáférést szerzett-e az IELTS nyelvvizsga bizonyítvány megerősítése szolgáltatáshoz, amely lehetővé teszi az eredmények megtekintését azután, hogy elektronikus úton továbbították azokat. Abban az esetben, ha nem férnek hozzá ehhez a szolgáltatáshoz, akkor postán küldjük el a bizonyítványt.

Kaphatok további másolatokat az IELTS eredményeimről?

Ha azt szeretnéd, hogy az öt példányon kívül a TRF még egy újabb másolatát elküldjük egy elismert szervezetnek, további másolatonként a postaköltség megfizetése ellenében vállaljuk az elküldést postai küldeményként.

Ehhez meg kell adnod az intézmény címét, és ki kell töltened a Kérelem további TRF-ek kiállítására (angol) űrlapot és elküldened az information@britishcouncil.hu e-mail címre. A TRF-et közvetlenül az intézményhez fogjuk eljuttatni.

Tájékoztatunk, hogy a további nyelvvizsga bizonyítvány kiállítása körülbelül 10 napot vesz igénybe.

Mit jelent az IELTS pontszám?

A teszt mindegyik részére egy 0-tól 9-ig terjedő sávos pontszámot kapsz, amely tükrözi az angol nyelvtudásodat.

A TRF megjeleníti a négy készség mindegyikét (hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség), valamint az átfogó sávos pontszámot. A sávos pontszám a teszt mindegyik részében lehet egész szám (például 5.0, 6.0, 7.0) vagy törtszám (pl. 5.5, 6.5, 7.5).

A pontszámmal kapcsolatos további információt találsz itt

Mennyi ideig érvényesek az IELTS eredmények?

A szervezetek általában nem fogadnak el két évesnél régebbi eredményt, hacsak nem tudod igazolni, hogy a vizsga letétele óta aktívan fenntartottad vagy megpróbáltad továbbfejleszteni az angol nyelvtudásodat. Az IELTS partnerek nem tudják megerősíteni a két évesnél régebbi teszteredmények érvényességét.

Hogyan kérhetem az IELTS teszt pontszám újraszámítását?

Ha a pontszámod nem az elvárásaidnak megfelelő, akkor kérheted a pontszámok újraszámítását. Ezt az eredmény felülvizsgálatának nevezik (EOR). Kiválaszthatod, a teszt mely részeit szeretnéd felülvizsgáltatni, és ezt annál a vizsgaközpontnál kell kérned, ahol letetted a vizsgát.

A szolgáltatás díja 60 Font, amelyet visszatérítenek, ha a teszt bármely részénél növelik a pontszámodat. Miután befizetést csak Forintban fogadhatunk el, kérjük, lépj kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal és kérdd el az aktuális havi valutaárfolyamot.

A felülvizsgálatot a teszt dátumát követő legfeljebb hat héten belül kell kérned.

Töltsd le az Újrajavítási kérelem (angol) űrlapot az alábbi letöltés részből, és küldd el a befizetési bizonylattal együtt annak a vizsgaközpontnak, ahol vizsgáztál. Ne feledd visszaküldeni nekünk az eredeti nyelvvizsga bizonyítványt.

Az eredmények felülvizsgálata kettőtől négy hétig tarthat.

Újra letehetem az IELTS tesztet?

Nincs korlátozva, hogy újból nekifuss az IELTS tesztnek. A tesztre bármikor előjegyezhetsz, amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá.

Vedd figyelembe azonban, hogy a pontszámod valószínűleg nem fog növekedni az angol nyelvtudásod fejlesztése érdekében tett jelentős erőfeszítések nélkül. Látogass el a felkészítő részhez, ahol szintfelmérő gyakorlótesztet tölthetsz ki. 

Honosítás

Sikeres IELTS vizsga esetén a British Council kiállít egy IELTS nyelvvizsga bizonyítványt (Test Report Form) melyet igény esetén lehetőség van honosíttatni. Ezáltal a vizsgázó egy nemzetközileg elfogadott és egy Magyarországon is érvényes, államilag elismert bizonyítvánnyal is rendelkezni fog. A honosított bizonyítványnak nincsen lejárati dátuma, az eredeti IELTS bizonyítványt azonban az intézmények általában csak két évig fogadják el, ezzel kapcsolatban minden esetben egyéni egyeztetést javaslunk a befogadó intézménnyel.

Ha szeretnéd az IELTS bizonyitványodat honosítani, az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjánál kell intézned. 

A honosítással kapcsolatos információkat itt találod. A honosítási eljárás időtartama minimum 3 hét.

A honosított IELTS bizonyítvány:

  • a magyar rendszerben elfogadott alap-, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának felel meg az elért pontszám függvényében (lásd Megfeleltetés),
  • minden magyarországi intézmény, egyetem, főiskola és cég által államilag elismert bizonyítványként elfogadott,
  • a felvételi eljárás szabályainak megfelelően pontot ér az egyetemi felvételinél,
  • más nyelvvizsgákhoz hasonlóan (szinttől függően) használható az egyetemi diploma kiváltásához,
  • kiválóan alkalmas a nyelvi kompetencia igazolására munkavállalásnál,
  • a magyar nyelvvizsga szabályoknak megfelelően nem évül el.

Az IELTS és a Közös Európai Nyelvi Keretrendszer

Az Európa Tanács is elismeri az IELTS-et. A Közös Európai Nyelvi Keretrendszer (CEFR) jelenti a nyelvtudás országok közötti kölcsönös elismerésének alapját, mely elősegíti az oktatási és munkavállalási lehetőségeket.

CEFR szint IELTS skála értéke
Alapszint (A2) 2.5-3.5
Alapfok (B1) 4.0-5.0
Középfok (B2) 5.5-6.5
Felsőfok (C1) 7.0-8.0
Mesterfok (C2) * 8.5-9.0

* Mivel a magyar rendszerben nem található meg a C2-es szint, ezér 7.0 pontszám felett minden IELTS honosítás C1-es szintű magyar nyelvvizsgabizonyítványt eredményez.