Mikor kapom meg az eredményeket?

Nem kell sokáig várnod az IELTS vizsga eredményeire. 

Eredményeidet megtekintheted a Vizsgázók portálján. Attól függően, hogy melyik IELTS-vizsgát tetted le, eredményeidet az alábbiakban megjelölt időtartam elteltével fogod megkapni:

Vizsga  Eredmények megjelenése
IELTS papíron 13 nap
IELTS számítógépen 1–5 nap
IELTS Online 6–8 naptári nap a vizsga letétele után
IELTS for UK Visas and Immigration papíron 13 nap
IELTS for UK Visas and Immigration számítógépen 1–5 nap
IELTS for Life Skills 7 nap

Az IELTS eredmények 2 évig online elérhetők, de nem használhatod teljesítményed hivatalos igazolására.

Ha IELTS Online vizsgát tettél, akkor csak elektronikus úton kapod meg eredményeidet, azonban lehetőséged van arra, hogy kinyomtasd az elektronikus nyelvvizsga-bizonyítványt, és elküldd azoknak az intézményeknek, ahová jelentkezni szeretnél.

Ha elveszíted a Test Report Form-ot, vagy elfelejti a teszt eredményeidet, kérjük, fordulj a tesztközponthoz.

Mikor kapom kézhez az eredményemet tartalmazó bizonyítványt?

Az IELTS teszt pontszámát tartalmazó nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) postán fogjuk elküldeni 13 nappal a teszt dátumát követően a papíralapú teszt esetében.

Az IELTS eredményeket nem közöljük telefonon vagy e-mailben.

A nyelvvizsga bizonyítványt (TRF) közvetlenül az intézményeknek küldjük el, ahová jelentkeztél.

Az intézményeknek eredeti Test Report Form bizonyítványokra van szükségük. Fénymásolatot nem fogadnak el.

A nyelvvizsga bizonyítvány legfeljebb öt további másolatát tudjuk elküldeni közvetlenül olyan intézményeknek, amelyeknél pályáztál (például egyetemek, bevándorlási hivatalok stb.). Kérjük, adja meg a megfelelő címeket a tesztvizsgáló portálon a teszt elvégzésétől számított két éven belül.

Ha a számítógépes IELTS teszt foglalásakor ötnél kevesebb példányt rendeltél, de további példányokra van szükséged, a Vizsgázók portálján ingyenesen rendelhetsz további másolatokat a teszt dátumát követő két éven belül. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 2020 december 1. után tettek vagy tesznek papír alapú IELTS vizsgát.

Ne feledd megadni az intézmény teljes postai címét. A teljes cím nélkül nem tudjuk ellenőrizni, vajon az intézmény hozzáférést szerzett-e az IELTS nyelvvizsga bizonyítvány megerősítése szolgáltatáshoz, amely lehetővé teszi az eredmények megtekintését azután, hogy elektronikus úton továbbították azokat. Abban az esetben, ha nem férnek hozzá ehhez a szolgáltatáshoz, akkor postán küldjük el a bizonyítványt.

Kaphatok további másolatokat az IELTS eredményeimről?

Ha azt szeretnéd, hogy az öt példányon kívül a TRF még egy újabb másolatát elküldjük egy elismert szervezetnek, további másolatonként a postaköltség megfizetése és példányonként 5000 Ft adminisztrációs díjat kell fizetned.

Ehhez meg kell adnod az intézmény címét, és ki kell töltened a Kérelem további TRF-ek kiállítására (angol) űrlapot és elküldened az information@britishcouncil.hu e-mail címre. A TRF-et közvetlenül az intézményhez fogjuk eljuttatni.

Tájékoztatunk, hogy a további nyelvvizsga bizonyítvány kiállítása körülbelül 10 napot vesz igénybe.

Mit jelent az IELTS pontszám?

A teszt mindegyik részére egy 0-tól 9-ig terjedő sávos pontszámot kapsz, amely tükrözi az angol nyelvtudásodat.

A TRF megjeleníti a négy készség mindegyikét (hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség), valamint az átfogó sávos pontszámot. A sávos pontszám a teszt mindegyik részében lehet egész szám (például 5.0, 6.0, 7.0) vagy törtszám (pl. 5.5, 6.5, 7.5).

A pontszámmal kapcsolatos további információt találsz itt

Mennyi ideig érvényesek az IELTS eredmények?

A szervezetek általában nem fogadnak el két évesnél régebbi eredményt, hacsak nem tudod igazolni, hogy a vizsga letétele óta aktívan fenntartottad vagy megpróbáltad továbbfejleszteni az angol nyelvtudásodat. Az IELTS partnerek nem tudják megerősíteni a két évesnél régebbi teszteredmények érvényességét.

Hogyan kérhetem az IELTS teszt pontszám újraszámítását?

Ha a pontszámod nem az elvárásaidnak megfelelő, akkor kérheted a pontszámok újraszámítását. Ezt az eredmény felülvizsgálatának nevezik (EOR). Kiválaszthatod, hogy a teszt mely részeit szeretnéd felülvizsgáltatni, a kérelmet annál a vizsgaközpontnál kell benyújtanod, ahol letetted a vizsgát.

A szolgáltatás díja 2021. Szeptember 15-étől 35 000 HUF, amelyet visszatérítenek, amennyiben a teszt bármely részénél növekszik a pontszámod.

A felülvizsgálatot a teszt dátumát számított hat héten belül kérheted.

A felülvizsgálati kérelmet a Test Taker Portalon keresztül tud benyújtani.

Az újrajavítás általában 2-21 nap alatt készül el, a tényleges időt több tényező befolyásolja, például az, hogy hány résznek a felülvizsgálatát kérted. Ha 28 nap elteltével nem kaptál választ, lépj kapcsolatba az ügyfélszolgálattal

Újra letehetem az IELTS tesztet?

Nincs korlátozva, hogy újból nekifuss az IELTS tesztnek. A tesztre bármikor előjegyezhetsz, amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá.

Vedd figyelembe azonban, hogy a pontszámod valószínűleg nem fog növekedni az angol nyelvtudásod fejlesztése érdekében tett jelentős erőfeszítések nélkül. Látogass el a felkészítő részhez, ahol szintfelmérő gyakorlótesztet tölthetsz ki. 

Honosítás

Sikeres IELTS vizsga esetén a British Council kiállít egy IELTS nyelvvizsga bizonyítványt (Test Report Form) melyet igény esetén lehetőség van honosíttatni. Ezáltal a vizsgázó egy nemzetközileg elfogadott és egy Magyarországon is érvényes, államilag elismert bizonyítvánnyal is rendelkezni fog. A honosított bizonyítványnak nincsen lejárati dátuma, de mivel az eredeti IELTS bizonyítványon az áll, hogy ajánlott 2 év után egy újabb vizsgát letenni, így minden esetben egyéni egyeztetést javaslunk a befogadó intézménnyel.

Ha szeretnéd az IELTS bizonyitványodat honosítani, az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjánál kell intézned. 

A honosítással kapcsolatos információkat itt találod. A honosítási eljárás időtartama minimum 3 hét.

A honosított IELTS bizonyítvány (A4 papir alapú bizonyítvány csatolva az eredeti bizonyítvány mellé):

  • a magyar rendszerben elfogadott alap-, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának felel meg az elért pontszám függvényében (lásd Megfeleltetés),
  • minden magyarországi intézmény, egyetem, főiskola és cég által államilag elismert bizonyítványként elfogadott,
  • a felvételi eljárás szabályainak megfelelően pontot ér az egyetemi felvételinél,
  • más nyelvvizsgákhoz hasonlóan (szinttől függően) használható az egyetemi diploma kiváltásához,
  • kiválóan alkalmas a nyelvi kompetencia igazolására munkavállalásnál,
  • a magyar nyelvvizsga szabályoknak megfelelően nem évül el.

Az IELTS és a Közös Európai Nyelvi Keretrendszer

Az Európa Tanács is elismeri az IELTS-et. A Közös Európai Nyelvi Keretrendszer (CEFR) jelenti a nyelvtudás országok közötti kölcsönös elismerésének alapját, mely elősegíti az oktatási és munkavállalási lehetőségeket.

CEFR szint IELTS skála értéke
Alapszint (A2) 2.5-3.5
Alapfok (B1) 4.0-5.0
Középfok (B2) 5.5-6.5
Felsőfok (C1) 7.0-8.0
Mesterfok (C2) * 8.5-9.0

* Mivel a magyar rendszerben nem található meg a C2-es szint, ezér 7.0 pontszám felett minden IELTS honosítás C1-es szintű magyar nyelvvizsgabizonyítványt eredményez.