Tudnivalók és tanácsok az IELTS vizsga napján

Lehet, hogy kicsit ideges leszel az IELTS vizsga napjára gondolva. Éppen ezért, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen számodra, összeállítottunk néhány tudnivalót, hogy segítsünk megérteni, mi fog történni a vizsga napján.

Idejében kell megérkezned az IELTS vizsgára. A vizsga 9.00 órakor kezdődik. Azonban legjobb, ha már 8.00-8.30 körül megérkezel a helyszínre, hogy kényelmesen el tudj helyezkedni a vizsga előtt. Az e-mail tartalmazza továbbá az eljárásokat és a vizsga napjának pontos menetrendjét. Ha késve érkezel, lehet, hogy nem töltheted ki a tesztet.

Amennyiben különleges bánásmódot igényeltél valamilyen fogyatékosság vagy egyéb állapot miatt, a megtesszük a megfelelő intézkedéseket a vizsga napján. Kérjük, lépj kapcsolatba munkatársainkkal a vizsga helyszínén a vizsga előtt hat héttel.

Ügyelj arra, hogy felkészülten érkezz, és előtte egyél, igyál valamit. Nem vihetsz be ennivalót magaddal a vizsgaterembe – csupán egy átlátszó üvegben innivaló lehet nálad.

Mennyi ideig tart a teszt?

A teszt hallás utáni szövegértés, olvasás és írás részei összesen 2 óra 40 percig tartanak, és a teszt egyes részei között nincs szünet.

A szóbeli tesztet vagy ugyanazon a napon tartják, mint a vizsga többi részét, vagy legfeljebb 7 nappal előtte vagy 2 nappal utána. Előre értesítenek, ha a szóbeli teszt a fő vizsganaphoz képest más napon lesz.

Mit kell magammal vinnem a vizsgaterembe?

Amit hoznod kell:

  • európai uniós személyi igazolvány vagy útlevél.

Javasoljuk, hogy hozz:

  • egy átlátszó üvegben innivalót.

Ezenkívül mást nem hozhatsz magaddal a vizsgaterembe.

Kapcsold ki a mobiltelefonodat és minden egyéb elektronikai eszközöket. Ezeket a többi személyes holmiddal együtt a vizsgatermen kívül kell hagynod.

Mitévő legyek a személyes holmijaimmal a teszt napján?

Egy biztonságos helyen hagyhatod minden személyes holmidat. A British Council nem felelős a személyes holmijaid elvesztésért vagy sérüléséért a vizsga helyszínén. Éppen ezért határozottan javasoljuk, hogy hagyd otthon az olyan értéktárgyakat, mint pl. mobiltelefon vagy laptop. A ruhatár zárva és felügyelve lesz a vizsga alatt.

Mikor ellenőrzik a személyazonosságomat?

Az IELTS vizsga helyszín személyzete a megérkezésedet követően fogja ellenőrizni személyazonosságodat.

Kérjük, hozd magaddal ugyanazt a személyazonosító igazolványt / személyazonosságot igazoló okmányt (nemzeti személyazonosító igazolvány vagy útlevél), amelyet a regisztrációkor használtál.

Az érvénytelen vagy lejárt személyazonosító igazolványt / személyazonosságot igazoló okmányt nem fogadjuk el. Ha nem tudsz érvényes személyazonosságot igazoló okmányt felmutatni, nem tudod teljesíteni a tesztet.

Mikor történik a vizsganapi fotózás?

A vizsganapon plusz biztonsági intézkedésként fényképet készítenek rólad, amely a nyelvvizsga bizonyítványban fog megjelenni.

A 18 évnél fiatalabb vizsgázóknak ki kell tölteniük és el kell küldeniük az IELTS Beleegyező nyilatkozat vizsganapra űrlapot, melyet a szülő vagy gyám előzetesen aláírt.

Mi történik a vizsga végén?

Maradj ülve a helyeden, amíg a vizsgafelügyelő engedélyt nem ad a terem elhagyására.

Ha úgy gondolod, hogy valamilyen probléma zavarta a teljesítményedet, azonnal mondd el a vizsgafelügyelőnek.

Ha panaszt szeretnél tenni, kérj egy Vizsganapi incidens bejelentő űrlapot (angol) a vizsgafelügyelőtől, és töltsd ki.

Mi történik, ha segítségre van szükségem a vizsga során?

Amennyiben kérdéseid merülnek fel a vizsga során, kézfelemeléssel kérhetsz segítséget.

A hallás utáni szövegértés tesztnél ellenőrizd, hogy megfelelően hallod-e a hangot. Azonnal emeld fel a kezed és jelezd a vizsgafelügyelőnek, ha nem hallod a hangfelvételt.

Ne feledd, hogy a hallás utáni szövegértés részt követően 10 perced lesz a megoldólap kitöltésére. Az olvasás utáni rész után nem lesz 10 perced, ezért ügyelj rá, hogy az egyes részek után leírd a válaszokat a megoldólapra.

Ha ki kell menned a mosdóba a vizsga alatt, kézfelemeléssel jelezz a vizsgafelügyelőnek. Ne zavard a többi vizsgázót.

A British Council komolyan veszi a biztonságodat

Tájékoztatunk, hogy a British Council IELTS vizsga során nagyon fontos a biztonság. Mintegy további intézkedésként, az IELTS adminisztratív személyzete minden résztvevőről kötelező jelleggel fényképet készít a vizsga napján. Kérjük, ügyelj rá, hogy áttekintsd a fényképezésre vonatkozó útmutatót, miután előjegyeztél a tesztre. 

Karórát tilos bevinni a vizsgaterembe, függetlenül annak stílusától és korától. Karódádat is a többi személyes holmiddal együtt a biztonságos csomagmegőrzőben kell hagynod. A vizsga helyszínén lesz falióra.