Ha távolról szeretnéd letenni az IELTS-vizsgát otthon vagy máshol, IELTS Online  oldalunkon további tudnivalókat olvashatsz a beállításokról és a követelményekről. Az alábbi tájékoztatás kizárólag arra vonatkozik, ha vizsgaközpontban szeretnéd letenni IELTS vizsgáidat. 

Tudnivalók és tanácsok az IELTS vizsga napján

Lehet, hogy kicsit ideges leszel az IELTS vizsga napjára gondolva. Éppen ezért, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen számodra, összeállítottunk néhány tudnivalót, hogy segítsünk megérteni, mi fog történni a vizsga napján.

Idejében kell megérkezned az IELTS vizsgára. A vizsga 9.00 órakor kezdődik. Azonban legjobb, ha már 8.00-8.30 körül megérkezel a helyszínre, hogy kényelmesen el tudj helyezkedni a vizsga előtt. Az e-mail tartalmazza továbbá az eljárásokat és a vizsga napjának pontos menetrendjét. Ha késve érkezel, lehet, hogy nem töltheted ki a tesztet.

Amennyiben különleges bánásmódot igényeltél valamilyen fogyatékosság vagy egyéb állapot miatt, a megtesszük a megfelelő intézkedéseket a vizsga napján. Kérjük, lépj kapcsolatba munkatársainkkal a vizsga helyszínén a vizsga előtt hat héttel.

Ügyelj arra, hogy felkészülten érkezz, és előtte egyél, igyál valamit. Nem vihetsz be ennivalót magaddal a vizsgaterembe – csupán egy átlátszó üvegben innivaló lehet nálad.

Mennyi ideig tart a teszt?

A teszt hallás utáni szövegértés, olvasás és írás részei összesen 2 óra 40 percig tartanak, és a teszt egyes részei között nincs szünet.

A szóbeli tesztet vagy ugyanazon a napon tartják, mint a vizsga többi részét, vagy legfeljebb 7 nappal előtte vagy 2 nappal utána. Előre értesítenek, ha a szóbeli teszt a fő vizsganaphoz képest más napon lesz.

Mit kell magammal vinnem a vizsgaterembe?

Amit hoznod kell:

  • európai uniós személyi igazolvány vagy útlevél.

Javasoljuk, hogy hozz:

  • egy átlátszó üvegben innivalót.

Ezenkívül mást nem hozhatsz magaddal a vizsgaterembe.

Kapcsold ki a mobiltelefonodat és minden egyéb elektronikai eszközöket. Ezeket a többi személyes holmiddal együtt a vizsgatermen kívül kell hagynod.

Mitévő legyek a személyes holmijaimmal a teszt napján?

Egy biztonságos helyen hagyhatod minden személyes holmidat. A British Council nem felelős a személyes holmijaid elvesztésért vagy sérüléséért a vizsga helyszínén. Éppen ezért határozottan javasoljuk, hogy hagyd otthon az olyan értéktárgyakat, mint pl. mobiltelefon vagy laptop. A ruhatár zárva és felügyelve lesz a vizsga alatt.

Mikor ellenőrzik a személyazonosságomat?

Az IELTS vizsga helyszín személyzete a megérkezésedet követően fogja ellenőrizni személyazonosságodat.

Kérjük, hozd magaddal ugyanazt a személyazonosító igazolványt / személyazonosságot igazoló okmányt (nemzeti személyazonosító igazolvány vagy útlevél), amelyet a regisztrációkor használtál.

Az érvénytelen vagy lejárt személyazonosító igazolványt / személyazonosságot igazoló okmányt nem fogadjuk el. Ha nem tudsz érvényes személyazonosságot igazoló okmányt felmutatni, nem tudod teljesíteni a tesztet.

Mikor történik a vizsganapi fotózás?

A vizsganapon plusz biztonsági intézkedésként fényképet készítenek rólad, amely a nyelvvizsga bizonyítványban fog megjelenni.

A 18 évnél fiatalabb vizsgázóknak ki kell tölteniük és el kell küldeniük az IELTS Beleegyező nyilatkozat vizsganapra űrlapot, melyet a szülő vagy gyám előzetesen aláírt.

Mi történik a vizsga végén?

Maradj ülve a helyeden, amíg a vizsgafelügyelő engedélyt nem ad a terem elhagyására.

Ha úgy gondolod, hogy valamilyen probléma zavarta a teljesítményedet, azonnal mondd el a vizsgafelügyelőnek.

Ha panaszt szeretnél tenni, kérj egy Vizsganapi incidens bejelentő űrlapot (angol) a vizsgafelügyelőtől, és töltsd ki.

Mi történik, ha segítségre van szükségem a vizsga során?

Amennyiben kérdéseid merülnek fel a vizsga során, kézfelemeléssel kérhetsz segítséget.

A hallás utáni szövegértés tesztnél ellenőrizd, hogy megfelelően hallod-e a hangot. Azonnal emeld fel a kezed és jelezd a vizsgafelügyelőnek, ha nem hallod a hangfelvételt.

Ne feledd, hogy a hallás utáni szövegértés részt követően 10 perced lesz a megoldólap kitöltésére. Az olvasás utáni rész után nem lesz 10 perced, ezért ügyelj rá, hogy az egyes részek után leírd a válaszokat a megoldólapra.

Ha ki kell menned a mosdóba a vizsga alatt, kézfelemeléssel jelezz a vizsgafelügyelőnek. Ne zavard a többi vizsgázót.

A British Council komolyan veszi a biztonságodat

Tájékoztatunk, hogy a British Council IELTS vizsga során nagyon fontos a biztonság. Mintegy további intézkedésként, az IELTS adminisztratív személyzete minden résztvevőről kötelező jelleggel fényképet készít a vizsga napján. Kérjük, ügyelj rá, hogy áttekintsd a fényképezésre vonatkozó útmutatót, miután előjegyeztél a tesztre. 

Karórát tilos bevinni a vizsgaterembe, függetlenül annak stílusától és korától. Karódádat is a többi személyes holmiddal együtt a biztonságos csomagmegőrzőben kell hagynod. A vizsga helyszínén lesz falióra.