IELTS Academic – készülj fel a felsőoktatási környezetre

Az IELTS Academic teszt azt méri fel, vajon rendelkezel-e a tudományos, felsőoktatási környezetben szükséges angol nyelvtudással. A felsőoktatási nyelvezet több jellemzőjét tükrözi, továbbá felméri, hogy készen állsz-e a tanulás vagy a képzés megkezdésére.

Akkor teljesítsd ezt a tesztet, ha szeretnél:

 • bárhol a világon, akár alapképzésben, akár posztgraduális szinten továbbtanulni,
 • Tier 4 diákvízumra jelentkezni olyan egyetemen, amely az Egyesült Királyságban Tier 4 szponzor,
 • angol nyelvű országban szakmai szervezetnél dolgozni.

Ha olyan egyesült királyságbeli egyetemre jelentkezel, ahol IELTS UKVI (Vízum és bevándorlás) tesztet kérnek. Tudj meg többet az IELTS UKVI-vel kapcsolatban.

Időtartam: 2 óra 45 perc.

Formátum: A teszt négy részből áll: hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség. Amikor a British Councilnál jelentkezel az IELTS vizsgára, azt egy hivatalos British Council IELTS vizsgaközpontban fogják tartani.

A szóbeli vizsgát vagy ugyanazon a napon tartják, mint a teszt többi részét, vagy az írásbeli vizsgát megelőző 7 vagy az azt követő 2 napon belül. Előre értesítenek, ha a szóbeli teszt a fő vizsganaphoz képest más napon lesz.

IELTS Academic teszt 1. rész: Hallás utáni szövegértési feladatok

Időtartam: 30 perc plusz 10 perc a válaszok átvezetésére a megoldólapra

Formátum: Négy hangfelvétel, különféle akcentusokban.

A válaszokat a következők szerint kell megadnod:

 • feleletválasztás,
 • párosítás,
 • diagram címkézés,
 • mondatkiegészítés.

Négy hangfelvételt kell meghallgatnod, amelyen anyanyelvi angol beszélők beszélnek, majd egy sor kérdésre írásban kell válaszolnod.

 • 1. hangfelvétel – két ember közötti beszélgetés mindennapi társadalmi érintkezés során.
 • 2. hangfelvétel – mindennapi társadalmi kontextusba helyezett monológ, pl. egy helyi létesítményekről tartott beszéd.
 • 3. hangfelvétel – legfeljebb négy ember közötti beszélgetés valamilyen oktatási vagy képzési kontextusba helyezve, pl. egy egyetemi oktató és egy diák megvitat egy feladatot.
 • 4. hangfelvétel – egy tudományos témájú monológ, pl. egyetemi előadás.

Az értékelők arra keresnek bizonyítékot, hogy képes vagy-e megérteni a főbb gondolatokat és a részletes tényszerű információt, a beszélgetők véleményét és magatartását, egy-egy szó célját, és képes vagy-e követni a gondolatmenet alakulását.

IELTS Academic teszt 2. rész: Olvasási feladatok

Időtartam: 60 perc

Formátum:

 • Három hosszú olvasási szakasz feladatokkal (diagramokkal, grafikonokkal vagy illusztrációkkal).
 • A szövegtípusok a leírótól és tényszerűtől egészen az érvelő és elemző típusúig terjedhetnek.

Az olvasás rész 40 kérdésből áll, amelyeket az olvasási készség széles skálájának a tesztelésére dolgoztak ki. Ezek magukban foglalják a felületes áttekintést, az átolvasást a főbb gondolatok kiszűrése érdekében a részletes olvasást, a logikus érvelés megértését, valamint az író véleményének, hozzáállásának és céljának felismerését.

Ez a rész három hosszú szöveget tartalmaz, amely a tényszerű információtól a tárgyaló részetekig és elemzésekig terjedhet. Ezeket könyvekből, kiadványokból, magazinokból és újságokból válogatták össze. Nem szakértő közönség számára lettek kiválasztva, de megfelelnek az egyetemi képzésbe bekerülő, vagy szakmai regisztrációra törekvő vizsgázók szintjének.

IELTS Academic teszt 3. rész: Írásbeli feladatok

Időtartam: 60 perc

Formátum:

 • Egy írásbeli feladat, amelyben valamilyen szöveget vagy ábrát kell leírni, megmagyarázni vagy összefoglalni (legalább 150 szó).
 • Egy esszé feladat (legalább 250 szó).

A témák általános érdekűek, és megfelelnek az alapképzésbe és posztgraduális képzésbe bekerülő vizsgázók vagy a szakmai regisztrációra törekvők szintjének. Két feladat van:

 • 1. feladat – kapsz egy grafikont, táblázatot, ábrát vagy diagramot, és arra kérnek, hogy a saját szavaiddal jellemezd, foglald össze vagy magyarázd el az előtted lévő információt. Lehet, hogy adatokat kell leírnod vagy elmagyaráznod, egy folyamat állomásairól kell leírást adnod, hogyan működik valami, vagy egy tárgyról vagy eseményről kell leírást adnod.
 • 2. feladat – egy esszét kell írnod egy nézőpontra, érvre vagy problémára reagálva.

Mindkét feladatra adott választ hivatalos stílusban kell megírnod.

IELTS Academic teszt 4. rész: Szóbeli feladatok

Időtartam: 10–14 perc

Formátum:

 • Interjú szemtől szemben a vizsgáztatóval, ahol ismerős témákkal kapcsolatos rövid kérdések szerepelnek, és egy témáról részletesen kell beszélned.
 • Figyelem! A vizsgaközpont helyszínétől függően előfordulhat, hogy egy másik napra kell előjegyezned a szóbeli tesztet.

A szóbeli rész a beszélt angol nyelvtudásodat értékeli. Minden tesztet rögzítenek.

 • 1. rész - A vizsgáztató általános kérdéseket tesz fel rólad és egy sor ismerős témával kapcsolatban, például otthon, család, munka, tanulmányok és érdeklődési körök. Ez a rész négy-öt percig tart.
 • 2. rész - egy kártyát kapsz, amelyben arra kérnek, hogy beszélj egy meghatározott témáról. Egy perced lesz a felkészülésre, majd legfeljebb két percig kell beszélned. A vizsgáztató ezután egy vagy két kérdést tesz fel ugyanabban a témában.
 • 3. rész - további kérdéseket tesznek fel a 2. rész témájára vonatkozóan. Ez lehetőséget ad az elvontabb ötletek és kérdések megvitatására. A tesztnek ez a része négy-öt percig tart.

Regisztrálj az IELTS Academic tesztre

A siker az IELTS-szel kezdődik. Ha az a célod, hogy egy angol nyelvű országban egyetemen tanulj vagy dolgozz, akkor az IELTS Academic teszt a megfelelő számodra.

A British Councilnál elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy minden támogatást biztosítsunk számodra, amire a sikeres vizsgázáshoz szükséged lehet. Amikor regisztrálsz nálunk, korlátlan ingyenes hozzáférést szerzel a Road to IELTS Last Minute tanfolyamhoz. Mind a négy készséghez kilenc videót tartalmaz, tanácsadással és oktatóanyagokkal, 100 interaktív tevékenységgel és két IELTS Academic gyakorlóteszttel.

IELTS Academic vizsgaidőpont keresése 

Mielőtt regisztrálsz, ügyelj rá, hogy utánanézz, melyik vizsgára van szükséged azoknál a szervezeteknél, ahová pályázol.