IELTS Academic – készülj fel a felsőoktatásban való tanulásra

Az IELTS Academic teszt azt méri fel, hogy vajon rendelkezel-e a tudományos, felsőoktatási környezetben szükséges angol nyelvtudással. Felvonultatja a felsőoktatási nyelvezet több jellemzőjét, továbbá felméri, hogy készen állsz-e a tanulás vagy a képzés angol nyelven történő megkezdésére.

Akkor válaszd ezt a tesztet, ha a célod:

 • bárhol a világon, akár alapképzésben, akár posztgraduális szinten továbbtanulni,
 • angol anyanyelvű országban szakmai szervezetnél dolgozni.

Választhatsz hagyományos papír alapú vizsgát és számítógépes változatot is. Mindkét vizsgatípust hivatalos vizsgaközpontban teheted le. 

Az IELTS Online használatával otthonról vagy bármilyen, stabil internetkapcsolattal rendelkező, elkülöníthető helyről leteheted a vizsgát. Ha ezt a lehetőséget választod, a hallás utáni szövegértést, az olvasott szöveg értését és az íráskészséget vizsgáló feladatok során számítógépen adhatod meg válaszaidat. A szóbeli vizsgát egy képzett IELTS-vizsgáztató irányítása mellett teheted le, online videóhívás keretében.

Ha az Egyesült Királyságban való tanuláshoz vagy munkavállaláshoz vízumra van szükséged, akkor bizonyos esetekben IELTS for UKVI vagy IELTS Life Skills tesztre lehet szükséged. Tudj meg többet az IELTS for UKVI tesztről.

Időtartam: 2 óra 45 perc.

Formátum: A teszt négy részből áll: hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség. Amikor a British Councilnál jelentkezel az IELTS vizsgára, azt egy hivatalos British Council IELTS vizsgaközpontban fogják tartani.

A szóbeli vizsga az írásbeli résszel megegyező napon, vagy az írásbeli vizsgát megelőző 7 vagy az azt követő 2 napon belül kerül megtartásra. A teszt foglalása során te választhatod ki a szóbeli vizsga dátumát és időpontját (a rendelkezésre álló lehetőségekből).

IELTS Academic teszt 1. rész: Hallás utáni szövegértési feladatok

Időtartam: 30 perc plusz 10 perc a válaszok átvezetésére a válaszlapra

Formátum:  4 hangfelvétel, különféle akcentusokban. A válaszokat a következők szerint kell megadnod:

 • feleletválasztás,
 • pontok párosítása,
 • diagram címkézés,
 • mondatkiegészítés.

A négy hangfelvételben anyanyelvi angolt beszélőket fogsz hallani, majd egy sor kérdésre írásban kell válaszolnod.

 1. hangfelvétel – két ember közötti beszélgetés hétköznapi társalgási szituáció során.
 2. hangfelvétel – hétköznapi társalgási kontextusba helyezett monológ, pl. egy helyi létesítményekről tartott beszéd.
 3. hangfelvétel – legfeljebb négy ember közötti beszélgetés valamilyen oktatási vagy képzési kontextusba helyezve, pl. egy egyetemi oktató és egy diák megvitat egy feladatot.
 4. hangfelvétel – egy tudományos témájú monológ, pl. egyetemi előadás.

Az értékelők arra keresnek bizonyítékot, hogy képes vagy-e megérteni a főbb gondolatokat és a részletes tényszerű információkat, a beszélgetők véleményét és magatartását, egy-egy kijelentés célját, valamint, hogy képes vagy-e követni a gondolatmenet alakulását.

IELTS Academic teszt 2. rész: Olvasási feladatok

Időtartam: 60 perc

Formátum:

 • Három hosszú olvasási szakasz feladatokkal (diagramokkal, grafikonokkal vagy illusztrációkkal).
 • A szövegtípusok a leíró és tényszerűtől egészen az érvelő és elemző típusúig terjedhetnek.

Az olvasás rész 40 kérdésből áll, amelyeket az olvasási készség széles skálájának a tesztelésére dolgoztak ki. A kérdések mérik, hogy képes vagy-e a kiszűrni a főbb gondolatokat, megtalálod-e specifikus információkat, megérted-e a logikus érvelést, valamint felismered-e az író véleményét, hozzáállását és céljáit.

Ez a rész három hosszú szöveget tartalmaz, amely a tényszerű információtól a tárgyaló részetekig és elemzésekig terjedhet. Ezeket könyvekből, kiadványokból, magazinokból és újságokból válogatták össze. Laikus közönség számára lettek kiválasztva, de megfelelnek az egyetemi képzésre készülő, vagy szakmai regisztrációra törekvő vizsgázók tudásszintjének mérésére.

IELTS Academic teszt 3. rész: Írásbeli feladatok

Időtartam: 60 perc

Formátum:

 • Egy írásbeli feladat, amelyben valamilyen szöveget vagy ábrát kell leírni, megmagyarázni vagy összefoglalni (legalább 150 szó).
 • Egy esszé feladat (legalább 250 szó).

A témák általános jellegűek és megfelelnek az alapképzésre és posztgraduális képzésre jelentkező vizsgázóknak vagy a szakmai regisztrációra törekvőknek. Két feladat van:

 • 1. feladat – Egy grafikon, táblázat, ábra vagy diagram alapján a saját szavaiddal kell jellemezned, összefoglalnod vagy elmagyaráznod az ábrázolt információt. Lehet, hogy adatokat kell leírnod vagy elmagyaráznod, egy folyamat lépéseiről kell leírást adnod, hogyan működik valami, vagy egy tárgyról vagy eseményről kell leírást adnod.
 • 2. feladat – Egy esszét kell írnod egy álláspontra, érvre vagy problémára reagálva. 

Mindkét feladatra adott választ hivatalos stílusban kell megírnod.

IELTS Academic teszt 4. rész: Szóbeli feladatok

Időtartam: 10–15 perc

Formátum:

 • Személyes jelenlétet igénylő interjú, amely a vizsgázó és egy vizsgáztató között zajlik.
 • Rövid kérdések és hosszabb beszélgetés egy ismerős témáról.

Figyelem! A vizsgaközpont helyszínétől függően előfordulhat, hogy az írásbeli résztől eltérő napra tudod előjegyezni a szóbeli tesztet.

A szóbeli rész a beszélt angol nyelvtudásodat értékeli. Minden teszt során a hanganyag rögzítésre kerül.

 1. rész - A vizsgáztató általános kérdéseket tesz fel veled és egy sor ismerős témával (például otthon, család, munka, tanulmányok és érdeklődési körök) kapcsolatban. Ez a rész négy-öt percig tart.
 2. rész - Egy meghatározott témáról kell beszélned. Egy perced lesz a felkészülésre, majd legfeljebb két percig kell beszélned. A vizsgáztató ezután egy vagy két kérdést tesz fel ugyanabban a témában.
 3. rész - A vizsgáztató további kérdéseket tesz fel a 2. rész témájára vonatkozóan. Ez lehetőséget ad az elvontabb gondolatok és eszmék megvitatására. A tesztnek ez a része négy-öt percig tart.

A videohívásos szóbeli vizsgát egy hivatalos IELTS-vizsgaközpontban fogod letenni, ahol a hagyományos szóbelivel azonos magas színvonalú személyazonosság-ellenőrzésre kerül sor. A tartalom, pontozás, időzítés, kérdésformátum és a biztonsági intézkedések tekintetében a vizsga teljes mértékben megegyezik a személyes szóbeli vizsgával.  

A szóbelit egy IELTS vizsgáztató vezeti, így a videós vizsga biztosítja a jelenléti szóbeli vizsga személyes jellegzetességeit.

További információért kérjük, nézd meg a videót.

Regisztrálj az IELTS Academic tesztre

A siker az IELTS teszttel kezdődik. Ha a célod, hogy egy angol anyanyelvű országban tanulj vagy dolgozz, akkor az IELTS Academic teszt a megfelelő számodra.

A British Councilnál elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a sikeres vizsgázáshoz szükséges minden támogatást biztosítsunk számodra. Amikor regisztrálsz nálunk, ingyenes hozzáférést szerzel a IELTS Ready Premium.

IELTS Academic vizsgaidőpont keresése 

Mielőtt regisztrálsz, nézz utána és győződj meg róla, hogy melyik vizsgára van szükséged azoknál a szervezeteknél, ahová jelentkezel.