A British Council alapításának történetét a század történelmi és politikai eseményei befolyásolták. 1950 után, rövid kihagyást követően 1963-ban alakult meg intézményünk. Magyarországra egy háromévente megújítható kulturális szerződés alapján térhettünk vissza, amely alapításunk hivatalos mérföldkövévé vált. Ez idő alatt a British Council és a Brit Nagykövetség Kulturális Osztályaként működtünk, ami a diplomáciai testülettel való több évtizedes együttélést jelentette.

A Magyar Köztársaság Kormánya és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság Kormánya között a kulturális központok létesítéséről és működéséről szóló egyezményt 1992-ben írták alá. Ekkor költözött a British Council a Benczúr utcai épületbe, és ekkor nyitott meg a modern és sok diákot fogadó nyelviskola.

A 300 négyzetméteres központban kapott helyet a British Council recepciója, a nyelviskola és a könyvtár. Az épület felújításakor az volt a fő cél, hogy megszüntessék annak hivatalos jellegét és elősegítsék a különböző funkciók közötti szabad mozgást egy áttekinthető, átlátható elrendezés kialakításával. Modernségét az nagy, nyitott, átlátható terek adták, melyet számos egyedi bútor és installációs elem – plazmatévék és információs panelek, egyedi internetkapcsolattal ellátott üvegfelület, internetezésre alkalmas padsor – emelt ki.

Ebben az időszakban a vizsgáztatási kapacitások is megnövekedtek, hiszen az 1989-90-től kezdve hatalmas igény mutatkozott az angol nyelv iránt. A Benczúr utcai könyvtár a tanárok, egyetemisták, brit filmek és irodalom iránt érdeklődők népszerű találkozóhelye lett. British Council információs pont egyébként országszerte sok könyvtárban volt.

1992-ben Magyarországra látogatott Diana walesi hercegné is. A Benczúr utcai felújított, dizájnos British Councilt őfelsége és Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg.