FameLab 2018 winner smiling with award surrounded by members of the jury and keynote speaker clapping..
© Szigeti Tamás/MTA

Az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a kihívásainkkal való szembenézésben, ezért a British Council teljes szívvel támogatja a tudományos törekvéseket, különösen, ha azok könnyen érthető formában kerülnek bemutatásra.

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. A résztvevőknek három percük van, hogy a meggyőzzék a zsűrit és a közönséget egy előadással, ahol a tartalom, az érthetőség és a személyes karizma is számít. 2018-ban szerveztük az első Famelab versenyt a Magyar Tudományos Akadémiával közösen.

Világszerte növekvő igény, hogy a kutatók hatékonyan és érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket és közérthetővé tegyék azokat szélesebb társadalmi rétegek felé. Ez a jövő kutatógenerációit is inspirálhatja, és a publikum is jobban megértheti az összetett, tudományos témákat, mely által a tudományos nézetek is jobban elterjedhetnek.

Az első FameLab-et a Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte 2005-ben, majd 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett. 2021-ig több mint 10,000 fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. Magyarország 2018-2021 között vett részt a programban, együttműködő partnerünk a Magyar Tudományos Akadémia volt. 

A Famelab új fejezethez érkezett. 2021-ben a British Council és a Cheltenham Tudományos Fesztivál együttműködése véget ért. 

Oktatással kapcsolatos kiemelt projektjeink: